Номинираният за вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов обясни пред медиите, че не подлежи на проверка за допуск до класифицирана информация.

"Законът е ясен, министри и депутати не подлежат на проверка според чл. 39 от Закона за класифицираната информация", заяви Каракачанов.

Запитан за определения тип боен самолет, който да закупи армията ни, той обясни, че най-важното е изтребителят да върши работа на българската авиация.
"Има три предложения. Знаем какво е решила работната група по време на служебното правителство. Аз обаче поради факта, че не съм влязъл в длъжност не съм видял и не съм прочел офертите", каза Каракачанов.

Според посочения за военен министър, изтребителят трябва да е лесен за поддръжка и на изгодна цена. Запитан дали да е нов или стар, Каракачанов отговори, че по-добрият вариант е самолетът да бъде нов. "Естествено е, че всеки един човек иска да кара мерцедес, но си купува според джоба", заяви той.

Когато става въпрос за превъоръжение на армията, за съжаление винаги става въпрос и за някакви пари. "Когато говорим за сигурността на държавата и за Българската армия едно нещо съм ясен и категоричен - ще се постарая да не допусна абсолютно никаква корупционна практика и това нещо да бъде преследвано - не можеш да крадеш от болните, не може да крадеш от децата, не можеш да крадеш от армията", категоричен бе Каракачанов.

Относно идеята за връщане на задължителната казарма, той призна, че е привърженик на задължителната наборна военна служба. ГЕРБ са на малко по-различно мнение, но в подробната програма сме записали, че се говори за доброволна военна служба, каза той.

Ще настоявам в програмата да се запише и проучването на опции за връщането на наборната военна служба. Аз съм привърженик на това и ще работя за това. Смятам, че след като в редица европейски страни започна да се говори за донаборна военна служба - темата става все по-актуална.

анкета

Какво очаквате от правителството Борисов-3

Виж резултати

Да вдигне пенсии и заплати 17.8%

Да строи магистрали 5.1%

Да санира 2.3%

Да удържи страната стабилна 18.7%

Нищо 56.1%

"Охраната на турската граница е въпрос на охрана на териториалната цялост на България. Това, което се случваше преди години е ясно. Ние трябва да си охраняваме границата. Това е записано и в програмата политика на недопускане на нелегална миграция в България", допълни Красимир Каракачанов.

Той бе категоричен, че в управлението трябва да влизат не партийни функционери, а компетентни хора. "Ако сте следили внимателно какво съм говорил през всички години, винаги съм казвал, че във властта трябва да влизат грамотни и компетентни хора, а не партийни функционери", коментира още той по повод номинациите за министри на Емил Караниколов и Нено Димов.

По отношение на отговорността Каракачанов заяви, че след като ги е предложил ще носи отговорност за тях. "Ще видите и със заместник-министрите и областните управители, ще предложим хора, които не са членове на една или друга партия, но сме преценили, че са компетентни и могат да свършат работа", обясни той.

"Влизаме в управление, не за да си показваме партиите, а да покажем, че идеите, които сме отстояли и са влезли в програмата за управление, могат да бъдат защитени с грамотни и компетентни хора", допълни Каракачанов.