Вашето правителство встъпва в длъжност в много важен момент за България и за Европейския съюз (ЕС). С тези думи председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер се обръща към премиера Бойко Борисов, предава кореспондентът на БНР в Брюксел.

В поздравление по случай избирането на Борисов, Юнкер изразява очакванията си за сътрудничество по време на българското ротационно председателство на Европейския съвет догодина.

Борисов е новият ни премиер, за трети път
Обновена

Борисов е новият ни премиер, за трети път

Със 133 гласа "за" и 100 гласа "против"

Припомняме, че по-рано в телефонен разговор с Борисов германският канцлер Ангела Меркел заяви, че разчита предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС да бъде конструктивно и полезно за Съюза.

Жан-Клод Юнкер припомня, че през март в Рим лидерите на ЕС са се договорили, че искат Европейски съюз, който е да е безопасно, сигурно и благодатно място. Те са пожелали още съюзът да е конкурентноспособен, устойчив и социално отговорен, да има волята и способността да играе ключова роля в света.

Меркел разчита на полезно и конструктивно наше председателство

Меркел разчита на полезно и конструктивно наше председателство

Поздрави Борисов и го определи като куражлия човек

Юнкер очаква с нетърпение да работи с Борисов за постигане на тези цели. Той смята, че усилията трябва да се съсредоточават върху засилването на защитата на външните граници, успешното и по-солидарно управление на общата политика за миграция и предоставяне на убежище, завършването на Единния цифров пазар и повишаването на устойчивостта на Енергийния съюз.

Юнкер намира тези задачи за важни. Според него по време на предстоящото европредседателство на нашата страна те ще изискват решителност и усърдна работа.