БСП за България ще гласува против правителството на Бойко Борисов. Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на ПГ на БСП за България Корнелия Нинова. Тя изтъкна три причини за това решение. Първата - сериозни различия в идеи и програми за развитие на икономиката, борба с бедността, модерно здравеопазване.

В наше лице ще имате алтернатива на вашата програма, заяви Нинова. Тя определи като отказ и подмяна заявените приоритетите в управлението, от тези които са определили.

"Това е правителство на подмяната. От красивите думи преди изборите не е останало почти нищо", заяви Нинова.

Борисов иска успешно развитие за България и по-добър живот

Борисов иска успешно развитие за България и по-добър живот

Премиерът представи приоритетите си

Втора причина е несигурността в България, която управляващата коалиция залага в коалиционното споразумение. Корнелия Нинова заяви, че БСП подкрепя предложената програма и правителство в политиката, която представлява евроатлантическа интеграция, председателство на България на Съвета на Европа.

Нинова поздрави Обединените патриоти за промяната им в позицията - от искане за излизане от НАТО в декларираното "ще продължим неотклонно по пътя на евроатлантическата интеграция".

Тя продължи с думите: "Дотук свършват добрите ни отзиви за по-малкия партньор в коалицията". Лидерът на левицата разкритикува отстъпленията от предизборната програма на Обединените патриоти в постигнатото коалиционно споразумение. Така например спешното повишаване на доходите на българите останало за края на мандата. Същото било за 300 лева минимална пенсия, за намаляването на ДДС на лекарствата и учебниците, изучаването на дисциплина патриотизъм в училище, възстановяване на наборната военна служба.

Герберите се ядосаха и напуснаха пленарната зала

Герберите се ядосаха и напуснаха пленарната зала

Заради изказвания на Жельо Бойчев

Корнелия Нинова заключи, че от 53 обещания нито едно не е залегнало в новата програма на бъдещата коалиция. Изпълнено е само едно и то на наполовина - това за Министерство на демографията - имаме вицепремиер по демографските въпроси. Обединените патриоти определили случващото се като компромис в името на България, а Борисов го нарекъл преодоляване на различия.

"Това е загуба на идентичност. Това е категорична подмяна на волята на избирателите да дойдете в тази зала", обърна се Нинова към патриотите.

ДПС се обяви против кабинета „Борисов 3”

ДПС се обяви против кабинета „Борисов 3”

Прогнозира труден мандат

Тя продължи с критиката към ГЕРБ, които казали, че ще се вслушват в мнението на хората. Корнелия Нинова коментира, че по отношение на двата най-важни приоритета на народа ни - бедност и доходи и темата сигурност, нямало нито дума за бедността.

Бедност и доходи в коалиционното ви споразумение нито веднъж не се споменава, заяви Нинова.

Тя разкритикува ГЕРБ, че в момент, когато се увеличават цените на енергията и прокуратурата е в КЕВР, ГЕРБ са се отказали от обещаните предизборно енергийни помощи.

Като критични Нинова определи ангажиментите за продължаване на строителството на магистралите. Тя посочи, че ОЛАФ и прокуратурата проверяват фактите за злоупотреби, а намерението за продължаването на строителството без съобразяване с направените препоръки, будело съмнение.

Нинова посочи, че още една политика, която е заложена санирането също продължава с отстъпление от заявеното преди изборите. Вместо увеличение на парите за саниране, сега това щяло да става с финансиране от гражданите.

анкета

Какво очаквате от правителството Борисов-3

Виж резултати

Да вдигне пенсии и заплати 17.8%

Да строи магистрали 5.1%

Да санира 2.3%

Да удържи страната стабилна 18.7%

Нищо 56.1%

Нинова разкритикува заложеното в коалиционното споразумение като бомба, че всеки от коалиционните партньори може да си провежда самостоятелна политика, да търси подкрепа и мнозинства в парламента. По думите й това сме го виждали с плаващи мнозинства. Корнелия Нинова подчерта, че за БСП е важно, за не предадат онези 1 милион български граждани, гласували за тях и обяви, че ще са смислена, аргументирана опозиция. Тя определи правителството на Бойко Борисов като пълна подмяна. Нинова заключи, че зее пропастта между политическата класа и народа, а промяната била наложителна.

"Ние сме сигурни, че ще я постигнем, ще вървим по този път, без да предадем хората, които са ни изпратили", заяви още Нинова.

От своя страна Красимир Каракачанов репликира с думите, че от направеното изказване е разбрал едно, че Обединените патриоти са незаобиколим фактор в българския политически процес. Той изтъква, че прочетеното от Нинова било от предизборната програма от 2014 година. Нинова обаче се обърна към патриота с думите: "Нали не ме подценявате толкова много и представи предизборната програма с картинки на патриотите от 2017 г.".