Канцлерът на Германия Ангела Меркел разчита предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС да бъде конструктивно и полезно за Съюза. Тя е заявила очакването си по време на телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, съобщават от "Дондуков 1".

Меркел е поздравила Борисов за избирането му, като е отбелязала, че феноменалният му успех за трети път да бъде начело на правителство е показателно за доверието в него и за това, че е куражлия човек.

Борисов е новият ни премиер, за трети път
Обновена

Борисов е новият ни премиер, за трети път

Със 133 гласа "за" и 100 гласа "против"

В телефонния разговор германският канцлер е изразила увереност, че и занапред двамата ще продължат отличното си сътрудничество. Тя е отправила покана към Борисов да посети Германия в удобно за него време.

От своя страна Бойко Борисов е запознал Ангела Меркел с основните приоритети, с които новото правителство ще стартира работата си. Той е изтъкнал значението на финансовата дисциплина и политиката за намаляване на дефицита от 2017 г. с цел достигане на балансиран бюджет през 2020 г. и на ускоряването на икономическия растеж за значително увеличаване на БВП и доходите на гражданите.

Бойко Борисов е уверил германския канцлер, че правителството ще продължи по пътя на евроатлантическата интеграция на страната и ще работи за реформиране на ЕС в името на успешното му развитие и разширяване.

Ако изборите не бяха честни, нямаше да сме ние, благодари Борисов на Герджиков

Ако изборите не бяха честни, нямаше да сме ние, благодари Борисов на Герджиков

Борисов благодари на служебния кабинет и президента за свършената работа

Борисов е подчертал също, че правителството у е гарант за етническия мир в страната. Той е дал уверение и че всички права на хората ще бъдат уважавани и спазвани еднакво.

По-рано Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи водосвет в кабинета на премиера Бойко Борисов.

анкета

Какво очаквате от правителството Борисов-3

Виж резултати

Да вдигне пенсии и заплати 17.8%

Да строи магистрали 5.1%

Да санира 2.3%

Да удържи страната стабилна 18.7%

Нищо 56.1%