На 4 май България се сдоби с ново редовно правителство - кабинетът "Борисов-3". Негов премиер е Бойко Борисов.

При предаването на постовете в различните ведомства бяха отбелязани приоритетите на новите министри.

Ансамбълът Борисов - 3
Обновена

Ансамбълът Борисов - 3

Утре Борисов ще връчи списъка на президента Румен Радев

Новият-стар министър на финансите Владислав Горанов подчерта, че от години е екип със служебния министър Кирил Ананиев. Работата в МФ продължава с актуализация на тригодишната бюджетна прогноза, в която трябва да намерят място приоритетите, заложени в управленската програма на новото правителство.

"В документа за 2017 - 2021 г. запазваме данъците непроменени, няма да се допускат допълнителни данъчни облекчения, ще се стремим към балансиран бюджет, ще продължим съвместните усилия с БНБ за по-нататъшна интеграция във финансовите структури в ЕС - еврозоната и банковия съюз.
Усилията в тази насока ще продължат по начина, по който считаме, че е правилно - с тиха дипломация и убеждаване на нашите партньори, че сме готови да станем част от европейската финансова инфраструктура", заяви Горанов.

Министър Горанов потвърди, че ще продължи да разчита и занапред на експертизата на Кирил Ананиев и Маринела Петрова като свои заместник-министри, като уточни, че третият му заместник предстои да бъде определен.

Новият външен министър Екатерина Захариева обеща да има приемственост във външната политика, модернизация на дипломатическата служба и реформи за всички български граждани.

"В програмата на това правителство основните приоритети са същите, които редица министри са следвали през годините. Времената са трудни. По време на председателството ни на Съвета на Европейския съюз ще се водят преговорите за Брекзит - заяви още Екатерина Захариева. - Изобщо не е вярно, че страната няма силен глас в Европейския съюз. Светът обаче не свършва с Европа, ние трябва да сме фактор и в нашия регион. Не е лесно, виждате какво се случва в съседни държави", заяви Захариева.

Относно реформата в правосъдната система, която е в нейния ресор като вицепремиер, министър Захариева заяви: "Реформата не я правим за Европейския съюз, а заради българските граждани независимо дали имаме Механизъм за сътрудничество и оценка или не".

Заместник министър-председателят Екатерина Захариева ще обяви екипа си другата седмица.

Транспортният министър за трети мандат Ивайло Московски обясни, че основната задача е ускоряване на изпълнението на приоритетите в управленската програма. Той ще разчита на зрелостта на експертите в повереното му ведомство и опит при реализирането на политиките в транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и при решаването на трудни задачи.

Новият регионален министър Николай Нанков обясни, че основният му приоритет ще бъде програмата за саниране и водната реформа. Въвеждането на тол такса, изпълнението на ОП "Региони в растеж, кадастърът, строителният контрол и устройството на територията са също сред приоритетите на министъра на регионалното развитие и благоустройството, обясни Нанков, който пое поста от служебния министър Спас Попниколов.

Като свои приоритети министър Нанков определи още подобряването на състоянието на пътната мрежа в Северна България, доизграждането на АМ "Хемус", завършването на АМ "Струма".

Новият министър на образованието и науката Красимир Вълчев обеща корекция на делегираните бюджети, с които да има повече пари за учителите, които преподават в отдалечени и малки населени места.

"Това, което трябва да се направи, е да осигурим равен достъп на децата до добри учители", заяви министър Вълчев.

Другият важен проект, подготвен от служебния екип - този за изменение на Закона за развитие на академичния състав, ще бъде обсъден отново със Съвета на ректорите.

Служебният министър на образованието проф. Николай Денков призова новия министър и екипът му да се грижат за всички сектори, защото те са еднакво важни. Вторият му призив бе да се намери тази тънка пътечка, за да се постигне успех по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Новият министър на екологията е Нено Димов. Той получи символичния ключ на МОСВ от служебния министър Ирина Костова. Димов насрочи срещата си с директорите на дирекциите в Министерството на околната среда и водите за 9 май.

"Вниманието трябва да се постави върху баланса между опазването на природата, качеството на живота на хората и икономиката", посочи министър Димов. Съвсем наскоро ЕК излезе с план, в който опазването на околната среда не е самоцел, а трябва да се държи сметка как се приема от регионите и от бизнеса, допълни министърът. Сред основните задачи той открои превантивната дейност срещу наводненията.

Той обясни, че е наясно, че в политиката експертните решения понякога не са достатъчни. "Решенията на МОСВ не могат да бъдат извън общият план на политическото действие на правителството, което управлява в момента. И там ще се търси баланс", категоричен бе Димов.

Промените в експертизата на работоспособността са сред приоритетите на социалния министър Бисер Петков. Той пое поста от служебния министър Гълъб Донев. Петков предвижда реформа в нормативната рамка. Според него разрешаването на проблема с инвалидните пенсии ще доведе до по-справедливо разпределение на немалкия публичен ресурс, който се изразходва в тази област.

Бисер Петков заяви, че параметричната пенсионна реформа от 2015 г. дава стабилност и предвидимост за дълъг период от време и затова трябва да бъде следвана. Преизчислението на старите пенсии с актуален осигурителен доход не е разписано като времеви график в приоритетите за управление на правителството, коментира министърът. За подобно преизчисление трябва да се осигури необходимият ресурс, каза Петков.

Министърът подчерта, че ще продължи диалогът със синдикатите и работодателите относно изработването на механизъм за минималната работна заплата.

Според данните, България се нарежда под средното ниво в ЕС по безработица - 7.6%. През последните три месеца са разкрити над 53 000 работни места, а 50 000 безработни лица са започнали работа на първичния пазар на труда. Постигнати са резултати в борбата с младежката безработица. Утвърдени са 28 регионални програми за заетост, стартира и Националният план за действие по заетостта.

В социалното министерство подготвят промени за Правилника за прилагане на Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция.

анкета

Какво очаквате от правителството Борисов-3

Виж резултати

Да вдигне пенсии и заплати 17.8%

Да строи магистрали 5.1%

Да санира 2.3%

Да удържи страната стабилна 18.7%

Нищо 56.1%