В управлението в София вече има расисти и националисти, пише "Зюддойче Цайтунг", а "Нойес Дойчланд" посочва, че Борисов отдавна не се свени да експериментира. Дойче веле обобщава какво още пишат немскоезичните медии за новия кабинет:

Бойко Борисов е бил премиер вече два пъти. Той излезе победител и от предсрочните избори през март, на които консервативната му партия ГЕРБ успя да спечели най-много гласове. Сега Борисов представи в София третия си кабинет, в който участват три десни до крайнодесни партии, пише днес вестник "Зюддойче Цайтунг". Изданието посочва, че одобрението на президента и гласуването на кабинета от НС е чиста формалност. В статията с подзаглавие "В управлението в София вече има и расисти и националисти" се обяснява как се е стигнало до коалицията с Обединените патриоти и точно кои партии влизат в националистическия съюз: "До края на 2016 Борисов управляваше в коалиция с Реформаторския блок, който не успя да влезе в новия парламент, тъй като се разцепи на три партии. За сметка на това обаче в парламента влязоха три десни до крайнодесни партии, обединени в съюза Обединени патриоти. Посткомунистите и ГЕРБ са върли врагове. Борисов отхвърли категорично и коалиция с партията на българите от турски произход. И така не му остана нищо друго, освен да се коалира с "Обединените патриоти": дяснонационалната ВМРО на близкия до Москва бивш таен агент Красимир Каракачанов, Националният фронт за спасение на България на расистко настроения Валери Симеонов и близката до Москва партия "Атака" на Волен Сидеров, който е известен с нападенията си срещу български мюсюлмани."

Авторът на статията Флориан Хасел коментира, че сега политиката на София, която през 2018 поема председателството на ЕС, "вероятно ще завие още по-надясно и ще става още по-националистка". Германският журналист подчертава, че все пак и в България думата има премиерът. "Само че Борисов и в миналото се е радвал на подкрепата на националистите, например когато ставаше дума за издигането на оградата по границата с Турция, която трябваше да спре мигрантите", посочва той. Флориан Хасел обръща внимание и на факта, че за първи път в България националисти получават министерски постове. Така например Валери Симеонов, който бе нарекъл ромите "диви маймуни", става трети вицепремиер и ще отговаря за демографията.

Вестник "Нойес Дойчланд" започва публикацията си за България така: "Най-опитният министър-председател на България отдавна не се свени да експериментира. Той се ръководи от принципа "България над всичко" - така дълготрайният консервативен премиер Бойко Борисов аргументира решението си в третия си мандат да се коалира с националистическия съюз Обединени патриоти." В статията се посочва, че два вицепремиерски поста ще бъдат заети от националисти. Изданието цитира анализатора Стойчо Стойчев, който уверява, че те ще заемат далеч по-умерени позиции, отколкото например унгарската крайнодясна партия "Йобик" или Льо Пен във Франция. Според Стойчев, няма да има драматични промени в курса на България, тъй като общо взето новата коалиция ще продължи линията на последния кабинет на Борисов. По-нататък "Нойес Дойчланд" пише, че бежанците отдавна "усещат българския десен завой, и то болезнено - под формата на често полицейско насилие." Вестникът посочва, че както представителите на турското малцинство в България, така и партньорите от ЕС са скептични най-вече към Волен Сидеров. "Дали като антисемит, който мрази чуждото, или като приятел на Русия - шефът на "Атака" Волен Сидеров отдавна си е създал по-скоро съмнително име - дори и извън границите на страната. Кога с атаки срещу посетителите на джамии, кога с походи срещу "циганския терор", кога с изцепки като "еврейска чума" или с расистки скандал по време на полет с Луфтханза: досега политикът хулиган многократно е доказвал, че не е за пред хора."

На новото българско правителство се спира и австрийският "Ди Пресе". Изданието посочва, че това е третият кабинет на Бойко Борисов. "Бившият бодигард на Тодор Живков и някогашен кмет на София управлява от 2009 насам - с малко прекъсване от социалистите. Балканската страна тази година празнува 10-годишния си юбилей от присъединяването към ЕС", посочва вестникът.