Искам първо да ви поздравя с вашия голям успех, с издигането ви за трети път за министър-председател на България. С тези думи служебният премиер проф. Огнян Герджиков се обърна към Бойко Борисов по време на церемонията за предаване на властта в Министерски съвет.

Проф. Герджиков отбеляза, че за да стане това факт, са били проведени честни и прозрачни избори - заслуга на служебното правителство. По думите му то е успяло да проведе свободни, демократични избори, успяло да направи решителни стъпки за европредседателството на България, както и да остави пълна хазна на следващия кабинет.

"От мое име и от името на моя екскабинет искам да ви пожелая успехи", заяви Герджиков.

От своя страна Бойко Борисов се обърна към проф. Герджиков с думите: "Хубаво го казахте и ви благодаря, че проведохте честни избори. Ако не бяха честни нямаше да сме ние".

Той благодари за няколкото теми, за които нямало време, а служебното правителство е положило много усилия и ги придвижило напред. Борисов визира изборите, европредседателството.

"Благодаря на служебното правителство и на президента Радев, че и днес дойде в парламента. Свършихте доста работа", похвали ги Бойко Борисов.

Борисов е новият ни премиер, за трети път
Обновена

Борисов е новият ни премиер, за трети път

Със 133 гласа "за" и 100 гласа "против"

Той се възползва от присъствието на медиите, за да контраатакува тезата на левицата, че правителството му идва на власт в името на народа, за да я консумира.

"Последните, които могат да бъдат упреквани, че искат да управляват за власт - това са аз съм и колегите", отбеляза той и обърна внимание, че в момента няма никакъв апломб, никакво щестлавие и повод за радост. Демокрацията е най-хубавото, което се е случило в България, заяви Борисов и разви тезата за партийното представителство.

"Ние им дадохме властта на тепсия в ръцете. Аз казах - веднага да направят правителство - такова, каквото да прерасне в редовно", припомни си Борисов. Той изтъкна, че пет месеца без парламент с техен президент, са можели да правят каквото искат.

"Нас нямаше да ни има, ако са били добри", посочи Бойко Борисов и припомни, че още преди изборите са казали с кого могат да управляват - Обединени патриоти и Реформаторски блок.

Борисов истински се извини на БСП, че ги е победил

Борисов истински се извини на БСП, че ги е победил

Цялата власт им я дал на тепсия

Борисов се възмути от констатацията на социалистите, че властта интересувала ГЕРБ и продължи с думите: "При положение, че то стана рецидив да им я връщам, хайде да спазваме демокрацията и да си гледаме работата всички!".

Той се обърна и към българските мюсюлмани, като изтъкна, че в ГЕРБ има огромен брой от тях. "Ние сме направили много за тях", посочи Борисов. Той бе категоричен, че етническият мир е изключително важен както за ГЕРБ, така и за Обединени патриоти. По думите му няма никакво притеснение относно правата и свободите на тези хора, точно обратно.

Бойко Борисов посочи, че се надява след днешното приемане и сдаване на кабинетите, министрите да продължат да бъдат в контакт. "Ние не сме реваншистки настроени хора", изтъкна той и изрази надежда сдаването на властта да стане плавно, мъдро, така както демокрацията го изисква.

анкета

Какво очаквате от правителството Борисов-3

Виж резултати

Да вдигне пенсии и заплати 17.8%

Да строи магистрали 5.1%

Да санира 2.3%

Да удържи страната стабилна 18.7%

Нищо 56.1%

"Ще положим всички усилия, старание, мъдрост, да стане по-добро в България и да избегнем хаоса", заяви министър-председателят Бойко Борисов. Той подчерта, че ако имало по-добри от тях, сега те щели да са в парламента или да са ги победили.

Бог да ни пази, да върви с нас и ние след него, завърши речта си Борисов.