Зам.-председателят на Народното събрание Антон Кутев, коментира пред БТВ кабинета "Борисов 3" с определението, "Това е правителство на тежък компромис, който рано или късно, а според мен рано, ще доведе до провал".

ГЕРБ и Патриотите трудно ще стигнат до конституционно мнозинство според него, освен ако не получат подкрепа от ДПС. "БСП безспорно ще гласуваме против това правителство", коментира Кутев.

Но допълва, "Разбира се, ние сме казали, че по ключови за държавата въпроси бихме могли да бъдем конструктивни, но засега не виждам такива и не виждам общи цели и посоки, които можем да намерим с ГЕРБ. Така че за конституционно мнозинство категорично не може да става дума".

Сравнявайки кабинетите "Борисов 1, 2 и 3", Кутев смята, че "по-различното сега е нивото на компромиса."

"Според мен тук Бойко Борисов се опитва да оправи послания към различни групи хора. Няма обаче да сработи този механизъм. ... Дълбоко не вярвам, че министър на икономиката, който е провел цялата сделката за "Булгартабак", може да изведнъж да се окаже независим от бизнесмени с тлъсти банкови сметки. Не вярвам, че външният министър може да води балансирана външна политика", добавя зам.-председателят на Народното събрание.

анкета

Какво очаквате от правителството Борисов-3

Виж резултати

Да вдигне пенсии и заплати 17.8%

Да строи магистрали 5.1%

Да санира 2.3%

Да удържи страната стабилна 18.7%

Нищо 56.1%

Кутев счита, че това са компромиси, които Борисов прави, опитвайки се чрез тези хора да пуска различни послания, "дали към Пеевски, дали към умни, красиви или някакви други, но това няма да доведе до резултат, според мен, напротив - ще доведе до много силен взрив в скоро време".

Прогнозата му е оцеляване на правителството до края на европредседателството на България.