Офертата на САЩ за изтребители F-16 е най-добрата. Това увери заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, като това било така, защото офертата била напълно завършена и самолетите се предлагали окомплектовани.

Според Запрянов 2019 г. щяла да бъде "историческа" за Българската армия.

"Няма алтернатива българските ВВС да се развиват, ако не бъдат превъоръжени с нов самолет" изтъкна Запрянов пред БНР и припомни, че има проблеми с поддръжката на сегашните изтребители МиГ-29 и Су.

Румен Радев отсече: Конкурсът за избор на изтребители беше опорочен

Румен Радев отсече: Конкурсът за избор на изтребители беше опорочен

Според него това е троен удар по България

"Те са много добри самолети за времето си, но са вече на края на своя жизнен ресурс", посочи той.

"Американското предложение разглежда при въоръжаването на България с една ескадрила Ф-16, тази ескадрила да придобие точно такива способности, каквито има всяка американска ескадрила от 16 самолета. Компромисът тук е недопустим, тъй като сертифицирането на едно бойно формирование по НАТО се базира на точно определена методика. Затова смятаме, че ако постигнем с американците обещаното намаление, Българската армия ще получи технологично поколение самолет и част от оръжейните му системи, и оръжията му ще бъдат от пето поколение - те са същите, каквито са на Ф-22 и Ф-35. От друга страна, България ще има същото качество на своята бойна авиация, каквото има Гърция, която също ще мигрира техните до блок 70, на Румъния и почти на Турция. Ще осигурим и дългосрочна способност за ъпгрейд на българския самолет в приложение на десетки години до най-новите технологични постижения на НАТО", коментира още Запрянов.

Каракачанов иска намаляване на цената на изтребителите

Каракачанов иска намаляване на цената на изтребителите

Четирима министри да водят преговорите

За да се вмести офертата в бюджета ни от 1,8 милиарда лева, е достатъчно американската страна да намали стойността ѝ с няколко процента, които "американската страна е готова да намали", увери той. 

"На този етап, за нас част от техническите параметри, които са секретни, и част от ценовите параметри са отворени за договаряне и изясняване, което ще направи самолета категорично оперативно най-добър и ценово приемлив", подчерта още Атанас Запрянов.

Lockheed Martin няма да може да ни достави изтребители за 2 години

Lockheed Martin няма да може да ни достави изтребители за 2 години

Това е едно от изискванията на България