Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е предложил процедурата по преговорите за новите изтребители да се води от четирима министри - на финансите, икономиката, военния и външния министър след като тя мине през парламента. Това обяви той след посрещането на българския контингент в Плевен.

Според него цената на изтребителите трябва да бъде намалена и въпросите, на които САЩ не са отговорили с аргумента, че е класифицирана информация, следва да получат отговор.

Каракачанов: България направи достатъчно в Афганистан
Обновена

Каракачанов: България направи достатъчно в Афганистан

Ако САЩ се оттегли, България няма какво да прави там

"На много от въпросите с техническите параметри не са подадени отговори, с аргумента, че решението се взима от конгреса на САЩ и поради факта, че информация се подава след започване на преговори", така министърът аргументира предложението да се започнат преговори за превъоръжаване с F16 от САЩ.

F-16 предпочитан, но изборът не е сигурен
Обновена

F-16 предпочитан, но изборът не е сигурен

Докладът препоръчва промяна на методиката за избор на изтребители

Kаракачанов уточни, че поне 5-6 важни въпроси са без отговор до момента. Той допълни, че след края на депутатската ваканция ще стане ясно дали предложението му ще бъде подкрепено от парламента.

По думите му на 9 януари докладът трябва да бъде разгледан и ако правителството подкрепи констатациите, народното събрание да даде мандат на правителството да преговаря.

Министърът очаква да има консенсус по въпроса за самолетите и да се направи най-добрият избор за бойната авиация.

И Gripen, и Локхийд Мартин информират за подобрените си оферти

И Gripen, и Локхийд Мартин информират за подобрените си оферти

Какво ще спечели България с актуализираните оферти за изтребители?

Тогава според него следва да се направи предложение, ако офертата отговаря на нашите интереси, да има предложение за подписване на договор и ратификацията му в народното събрание.

Според Каракачанов, ако не се отговори на условията, имаме право да преговаряме след това и със следващата държава, чиято оферта важи 12 месеца.

Радев: Предложението за F-16 е триумф на лобизма

Радев: Предложението за F-16 е триумф на лобизма

Настоява процесът да бъде прозрачен и обективен

По отношение на това дали не е проблемно да се пипа фиксираната цена за самолетите в проекта за инвестиционен разход, защото тогава и други компании, които предлагат например "Юрофайтър" и "Рафал" биха могли да влязат във финансовата рамка, Каракачанов обяви, че от това той разбира цената да се свали надолу.

Напредък за икономиката при избор на F-16, предвиждат от Локхийд Мартин

Напредък за икономиката при избор на F-16, предвиждат от Локхийд Мартин

Според тях ВВС ще разполагат с един от най-усъвършенстваните бойни изтребители

Припомняме, вчера от "Локхийд Мартин" отново в изявление, разпратено и до медиите, увериха, че изтребителите F-16 са най-добрият избор за страната ни.

В последния работен ден преди Коледните празници комисията към МО по избор на нов изтребител за българската армия завърши работа с доклад с препоръка за F-16. Самият доклад не е категоричен и препоръчва още разговорите по офертите да продължат. Въпреки това той бе внесен в Министерски съвет, предстои да отиде и в Народното събрание. Комисията препоръчва и промяна на методиката за избор на изтребители.

Борисов иска бойни самолети, с които нашите да побеждават

Борисов иска бойни самолети, с които нашите да побеждават

Ситуацията в района се усложнява

До 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

В последната работна седмица от миналата година и Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. Това беше и една от основните теми, на които бе посветена визитата на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан у нас. Преди това обаче стана ясно, че Lockheed Martin няма да може да ни достави изтребителите в срок.

Три държави отговорили на МО за изтребител
Обновена

Три държави отговорили на МО за изтребител

Отговорили са три държави за четири типа бойни самолети.

Държавният глава Румен Радев остро разкритикува доклада на комисията към МО като "триумф на лобизма".

В отговор на думите му Каракачанов поиска да разбере кого визира президента когато говори за лобизъм при избора на изтребител за военновъздушните ни сили.

Каракачанов уверява, че няма лобизъм при изтребителите

Каракачанов уверява, че няма лобизъм при изтребителите

Той не знае дали е имало извиване на ръце и пазарлъци с ДПС

Периодично обаче се разменят обвинения между Дондуков 1 и Дондуков 2 за лобизъм и даване на тежест към някоя от офертите. Румен Радев призова премиера, министрите и народните представилите да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия, сформирана да направи оценка и анализ на постъпилите оферти по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили.

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Държавният глава участва в церемонията за Празника на авиацията и ВВС