България направи достатъчно в Афганистан, смята вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той очаква на следващото заседание на НАТО да бъде разгледан форматът на участие на страните от Алианса в Афганистан.
Това съобщи bTV, позовавайки се на министъра, който в Плевен участва в тържествената церемония по посрещане на 36-ия ни контингент от Афганистан.

Повод за неговото изказване е предстоящото изтегляне на половината от контингента на САЩ в Афганистан. Към момента САЩ имат 14 000 бойци в централноазиатската страна.

САЩ да напуснат Афганистан или ще ги сполети съдбата на СССР, предупредиха талибаните

САЩ да напуснат Афганистан или ще ги сполети съдбата на СССР, предупредиха талибаните

Вашингтон обмисля да намали американския контингент в Афганистан

"Както виждате, Доналд Тръмп взема решения, които съответстват на неговото разбиране за външна политика. Той обяви и изтеглянето на контингента си от Сирия. Как ще си отрази на НАТО - аз лично смятам, че България направи достатъчно. Този контингент, който посрещнахме беше първият по-голям от 158 човека. Този контингент, който замина сега е от 160 човека. България няма нужда да увеличава своето присъствие повече", категоричен е Каракачанов.

Той смята, че ако американската политика е да изтегли контингента си от Афганистан, България няма повече работа там.

Настоящето българско участие в Афганистан е от контингент от 160 души, които охраняват летището в южния град Кандахар. Част от бойците ни са инструктуро на местните сили за сигурност.

НАТО продължава ангажимента си към тренировъчната мисия "Решителна подкрепа", в която беше преобразувана най-дългата бойна мисия на алианса от 2002 година до 2015 година.

При евентуалното оттегляне на САЩ от Афганистан, трябва да се обсъди как изтеглянето на близо 7 хиляди американски военни ще се отрази на останалите нации, които поддържат военно присъствие от 16 хиляди инструктори.

Старши националният командир на завърналия се 36-ти контингент от Афганистан Веселин Василев заяви, че към момента остава заплахата от ракетни атаки към летището в Кандахар. Последната атака беше на 20 декември 2018 г.

Тридесет и шестият български военен контингент участва в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" от юни до декември 2018 г. Военнослужещите изпълняваха задачи, свързани основно с охрана, патрулиране, организиране на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летище Кандахар. Те бяха и съветници, както и инструктори на 205-и армейски корпус от Афганистанската национална армия и на неговите инженерен и свързочен батальон.

За висок професионализъм и отговорност при изпълнение на задачите по време на мисията в Афганистан със заповед на министъра на отбраната бяха отличени националният командир на контингента полковник Веселин Василев - с награден знак "За отлична служба".

Командирът на ротата за охрана майор Велин Кехайов и майор Анелия Божинова получиха наградни знаци "За отлична служба" - втора степен. Награден бе и главният сержант на контингента старшина Петър Симеонов - с награден знак "За военна доблест" - трета степен.

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев приветства бойците и им благодари. На церемонията присъстваха и заместник-командващият Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, представители на местната изпълнителна власт в Плевен и много граждани.