Талибаните предупредиха САЩ, че ще ги сполети същата съдба като на СССР през 80-те г. на XX век, ако не напуснат Афганистан, информира АФП.

Вашингтон обмисля да намали американския контингент в Афганистан.

Във връзка с 39 г. от съветската инвазия в раздираната от конфликти държава, в подигравателно съобщение талибаните алармират, че американските сили са изправени пред "унижение" и могат да се "поучат" от опита на техния враг по време на Студената война.

Иран преговаря с талибаните за мир в Афганистан

Иран преговаря с талибаните за мир в Афганистан

Разговорите са със знанието на афганистанското правителство

Съветските войски се изтеглиха от Афганистан през 1989 г., с което прекратиха десетилетна окупация и хвърлиха страната в кръвопролитна гражданска война, която изведе на власт талибаните.

"Поучете се от съветската загуба в Афганистан и забравете намеренията си да изпитвате вече доказания характер на афганистанците", се казва в съобщение на говорител на екстремистката организация.

Той подчерта, че бъдещите отношения между талибаните и САЩ трябва да се основават на "здрави дипломатически и икономически принципи", а не на конфликт.

Тръмп започва изтегляне на американски военни и от Афганистан

Тръмп започва изтегляне на американски военни и от Афганистан

Към момента в Афганистан има около 14 хиляди...

Талибаните все още не са отговорили официално на информацията, че Тръмп е решил да изтегли половината от 14 000 американски войници в Афганистан. Но високопоставен командир коментира пред осведомителната агенция, че групировката е "повече от щастлива".

Белият дом все още не е потвърдил информацията.

През миналата седмица представител на САЩ се срещна с талибаните в Абу Даби, което е част от усилията за започване на мирни преговори между екстремистите и Кабул.