Иран провежда разговори с талибаните със знанието на афганистанското правителство, коментира високопоставен ирански служител при посещение в Кабул, съобщава ИРНА, цитирана от "Ройтерс".

Съобщението е няколко дни след разговорите между американски и талибански представители за предложения за прекратяване на огъня в Афганистан и бъдещото изтегляне на чуждестранни войски преди възможни мирни преговори.

Преговорите между Иран и талибаните се проведоха "за да се ограничат проблемите със сигурността в Афганистан", обяснява Али Шамхани, секретар на Върховния съвет за национална сигурност на Иран.

Тръмп започва изтегляне на американски военни и от Афганистан

Тръмп започва изтегляне на американски военни и от Афганистан

Към момента в Афганистан има около 14 хиляди...

"Всички контакти и разговори с талибанската група бяха със знанието на правителството на Афганистан и този процес ще продължи", допълва той.

Шиитите в Иран отдавна имат контакт с шиитите в съседен Афганистан, чиито милиции се сражават със сунитските екстремисти на талибаните.

През последните месеци афганистанските власти обвиниха Техеран, за който САЩ твърдят, че се опитва да разшири влиянието си в Западен Афганистан, в предоставяне на пари, оръжия и експлозиви за талибаните, Иран отрича всички обвинения.

Нови преговори за мир между талибаните и САЩ

Нови преговори за мир между талибаните и САЩ

Представители на Саудитска Арабия, Пакистан и ОАЕ също ще вземат участие

По-рано този месец афганистанските сили изоставиха отдалечен западен район, граничещ с Иран, като напуснаха района на талибаните, след като правителството не успя да снабди войски, разположени там.

През ноември САЩ показаха части от нещо, което определят като иранско оръжие, доставено за бойци в Йемен и Афганистан, като част от стъпките на Вашингтон да окаже натиск върху Техеран да ограничи своите регионални дейности. Иран отрича да доставя оръжие на бунтовниците.

През октомври САЩ обвиниха Иран, че обучава и финансира талибаните и наложиха санкции на осем души, включително двама, свързани със силите Кудс от иранската революционна гвардия. Техеран отрича обвиненията.

Тръмп моли Пакистан да помогне за установяване на мир в Афганистан

Тръмп моли Пакистан да помогне за установяване на мир в Афганистан

Доналд Тръмп иска да сложи край на 17-годишния конфликт между Кабул и талибаните