На пленарно заседание започна обсъждането на процедурата по избор за нов тип боен самолет. Проектът беше предложен от Министерски съвет на 10 януари.

Депутатът Антон Кутев от БСП поиска присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, който трябва да създаде преговорна група, отговаряща за преговорите с правителството на САЩ и за изготвянето на проект на международния договор за закупуване на новия тип изтребители.

"Къде е главнокомандващият", пита от парламентарната трибуна Данаил Кирилов от ГЕРБ.

"Тук иде реч за генералите, иде ред за главнокомандващия", допълни той.

Народното събрание открива преговорите за F-16

Народното събрание открива преговорите за F-16

По думите на Цветанов няма какво да се крие

Председателят на военната комисия в парламента генерал Константин Попов прочете доклада на комисията. От него става ясно, че предоставените предложения за изтребител не съдържат достатъчно информация за оценка на разходите за жизнения цикъл, което не е позволило коректното прилагане в пълен обем на Методиката за избор на оптимален вариант.

"Независимо от положените усилия голяма част от липсващата информация не е била предоставена", посочи Попов.

По думите му и при трите предложения необходимата инфраструктура остава ангажимент на българската страна.

ДПС подкрепя процедурата за F-16, но иска промени

ДПС подкрепя процедурата за F-16, но иска промени

Съдбата на правителството зависела от коалиционните му партньори

Именно поради факта, че коректното прилагане на Методиката е било възпрепятствано, получените оценки не дават възможност за обективно сравняване на предложенията.

Стойността на посоченото оборудване/лицензи/разрешения не е включена в ценовите предложения на Италия и Швеция.

Направените предложения за промяна на подхода са на базата на изложеното и имат за цел да доведат проекта до успешен край, какъвто е изключително необходим за българските ВВС.

Предложението на кабинета е да се започнат преговори със САЩ и ако те не доведат до приемливи за страната ни резултати ще се премине към преговори с другите два кандидати. За да се осигури по-голяма гъвкавост на преговорите, предложението до Народното събрание включва и искане за отклоняване на някои от основните изисквания на проекта.