Военният министър Красимир Каракачанов обясни, че българският парламент е гласувал рамка от 1.8 млрд. лева за избор и закупуване на нов изтребител за нуждите на българските ВВС.

"Смятам, че може да се отклоним в рамките на разумното и изгодното за България - около 2 млрд. лв.", заяви Каракачанов пред bTV по повод новината, че американският Конгрес е одобрил финансовата рамка за придобиване на 8 многоцелеви изтребителя F-16 Блок 70 от България за 1,6 млрд. долара.

Стойността на одобрената сделка е 2,9 млрд. лв. по днешния курс на долара. Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-повърхност", всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.

Каракачанов уточни, че тази цена е таван и ще се преговаря за намаляването ѝ.

Възможно е САЩ да ни предложат банков заем за изтребителите Ф-16

Възможно е САЩ да ни предложат банков заем за изтребителите Ф-16

Може да има компромиси, най-вече от нас, смята военен пилот от резерва

Припомняме, на 16 януари депутатите дадоха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на самолетите, като за решението гласуваха 130 народни представители, а 84 бяха против.

На 7 май българска делегация, водена от зам.-министър Атанас Запрянов замина на САЩ, за да преговаря за закупуване на изтребителите.

Очаква се в двуседмичен срок американското правителство да предостави на българската страна проект на договор (LOA). Очаква се цената за придобиване на първите осем самолета с пакет от необходимите бойни способности да е в рамките на 1,2 млрд. долара.

Гласуваното от Конгреса не е финалната цена, обясняват от Локхийд Мартин

Гласуваното от Конгреса не е финалната цена, обясняват от Локхийд Мартин

По думите на Джон Нилсън одобрението на Конгреса е важна стъпка в преговорите

Първоначално българският парламент даде разрешение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1,8 млрд. лв., но след това бе прието допълнително решение, според което се допуска отклонение от посочената цена.

Към момента има неяснота за схемата за плащане. От България настояват парите да се превеждат разсрочено. Искането на САЩ е за еднократно плащане. Планира се след изтичане на двуседмичния срок да продължат преговорите и след получаване на договора.

Сделката за изтребителите ще е скандалът на годината според Славчо Велков

Сделката за изтребителите ще е скандалът на годината според Славчо Велков

Все още имало редица неизяснени въпроси