Сделката за изтребителите F-16 се очаква да се превърне в скандала на годината. Това прогнозира експертът по сигурност и бивш депутат от БСП Славчо Велков пред bTV.

В качеството си бивш член на комисията по отбрана и пряк участник в избора на самолетите на той заяви, че има редица неизяснени въпроси относно някои от параметрите на сделката.

Николай Ненчев очаква по-висока цена за F-16 от предвидената

Николай Ненчев очаква по-висока цена за F-16 от предвидената

Според него ако има предсрочни избори президентът ще избере "Грипен"

Сред тях са финансовата рамка на сделката, която не била по силите на България според него, срокът за доставка, който остава 36 месеца, както и съставът на българската делегация, на която парламентът даде мандат да бъде от четирима министри.

Велков припомни, че при избори на изтребители се е отишло на преки преговори с втория класирал се по всички показатели.

Става въпрос за надхвърляне на определената сума с почти половин милиард, защото това е цена без ДДС, без мита и цена на самолетите, без инфраструктура, а там са големите пари, подчерта той.

Сумата и вноските - подводните камъни в преговорите за изтребители

Сумата и вноските - подводните камъни в преговорите за изтребители

Министър Каракачанов не се притеснява за сроковете

Припомняме, правителството поиска от Народното събрание мандат за преговори с правителството на САЩ за сключване на договор за придобиване на нов тип боен самолет. На 16 януари депутатите дадоха мандат на кабинета да преговаря със САЩ за закупуване на изтребител.

Срещу избора на комисията и начина на провеждане на процедурата се обявява не веднъж държавният глава Румен Радев, който я определи като "триумф на лобизма и финал на автокрацията за 2018 г."