Цената за изтребителите може да се окаже малко по-висока от цената, която се коментира до момента.

Така бившият военен министър Николай Ненчев коментира за news.bg днешното заминаване на българската делегация за САЩ за договарянето на изтребителите F-16 за нуждите на военно въздушните сили.

Възможно е САЩ да ни предложат банков заем за изтребителите Ф-16

Възможно е САЩ да ни предложат банков заем за изтребителите Ф-16

Може да има компромиси, най-вече от нас, смята военен пилот от резерва

Припомняме, вчера в Деня на българската армия военният министър Красимир Каракачанов сподели пред Нова телевизия двата подводни камъка, които могат да провалят сделката - това са крайната цена и схемата на разплащане, която ще се договори.

Ненчев обаче се надява, че цената няма да бъде пречка, тъй като премиерът Бойко Борисов на няколко пъти поел ясни и категорични ангажименти. Според бившия военен министър обезпокоителното може да се окаже резултатът от изборите за европейски парламент. Ненчев изтъкна, че ако страната ни влезе в тежка политическа криза, това означава, че договорът за изтребителите няма да бъде финализиран и подписан.

Сумата и вноските - подводните камъни в преговорите за изтребители

Сумата и вноските - подводните камъни в преговорите за изтребители

Министър Каракачанов не се притеснява за сроковете

Ненчев прогнозира още, че ако има предсрочни парламентарни избори и президентът Румен Радев назначи служебно правителство, той изцяло ще работи за подписване на договора с "Грипен", който отговаря на финансовата рамка на страната.

Иначе по делото, Ненчев заяви, че всички доказателства по обвинителния акт са събрани. По думите на бившия военен министър по време на неговия мандат ремонтираните самолети се увеличили, а по отношение на цената - тя е била в пъти по-ниска цената с Полша, с по-кратки срокове и държавна гаранция.

"Държавното обвинение няма каквото и да е основание да продължи да отлага делото, защото всички доказателства са събрани и експертизите са приети от съда", отбеляза Ненчев.

Отложиха делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев

Отложиха делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев

Всички свидетели по делото са разпитани и съдебният процес е в своята финална фаза

Припомняме, че на 28 януари делото срещу Николай Ненчев беше отложено заради непостъпила информация от Министерство на отбраната по зададени въпроси.

Той е обвиняем за неизпълнение на служебните си задължения - не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС.От това са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък.

Това е причината на 05 януари 2017 г. на Николай Ненчев да повдигнат обвинение за извършено престъпление по служба при условията на продължавано престъпление - с две отделни деяния, които поотделно съставят едно и също престъпление - чл. 282, ал.3, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК .

Прокурорите не харесаха отговора на МО по делото срещу Ненчев

Прокурорите не харесаха отговора на МО по делото срещу Ненчев

Поискаха изслушването на всички вещи лица да се отложи за следващо съдебно заседание