Състав на Софийския градски съд отложи делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев.

Той е обвиняем за неизпълнение на служебните си задължения - не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС.

Причината е, че все още има непостъпила информация от Министерство на отбраната по зададени въпроси.

Засекретиха протоколите от делото срещу Ненчев

Засекретиха протоколите от делото срещу Ненчев

Делото продължава с изслушване на свидетели

Съдът настоява и за преписка на доклада от проведената работна среща между българската делегация в Полша на 21 януари 2019 година.

По време на днешното съдебно заседание в залата не се явиха адвокатът на бившия министър на отбраната - Менко Менков и вещото лице по делото.

Съдът счете, че вещото лице няма да бъде призовавано за следващото съдебно заседание, а ще се изисква от него даване на писмено становище.

Прокуратурата поиска от съда нови материали и документи по делото с мотив, че няма какво да бъде извършено по делото, но защитата отхвърли аргументите на държавното обвинение.

Съдът насрочи следващото съдебно заседание за 26 февруари.

След края на съдебното заседание, адвокат Божков обясни пред медиите, че делото е много сложно, а фактологията и томовете също били обемни.

Той уточни, че всички свидетели по делото са разпитани и съдебният процес е в своята финална фаза, но по никакъв начин не може да се ангажира кога ще приключи.

"Закон в правосъдието е изясняване на обективната истина, а не в изпълнението на някакъв план на петилетка", подчерта защитата.

Адвокат Божков заяви, че не може да даде отговор и да обясни какво представлява докладът, от който съдът изисква преписка, без да го види.

Припомняме, процесът срещу Николай Ненчев по това дело тръгна в края на месец февруари 2017 г.

Припомняме, според обвинението, министър Ненчев не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на Република България. От това са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък.

Това е причината на 05 януари 2017 г. на Николай Ненчев да повдигнат обвинение за извършено престъпление по служба при условията на продължавано престъпление - с две отделни деяния, които поотделно съставят едно и също престъпление - чл. 282, ал.3, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК .

Прокурорите не харесаха отговора на МО по делото срещу Ненчев

Прокурорите не харесаха отговора на МО по делото срещу Ненчев

Поискаха изслушването на всички вещи лица да се отложи за следващо съдебно заседание