Военният министър в оставка Николай Ненчев е обвинен за престъпления по служба. Тази сутрин той престоя по-малко от час в Столичното следствие, съобщи БТА.

Както и на предишния разпит адвокат на Ненчев е лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев. Двамата обясниха, че става въпрос за сключения с Полша договор за ремонт на самолетите МиГ-29.

Ненчев каза, че не е притеснен. Той е с мярка за неотклонение "подписка". Неговият защитник обясни, че все още прокуратурата не им е предоставила материалите по разследването.

Прокуратурата уточнява: не за договора с Полша, а за скрити договори с Русия е обвинен Ненчев

Прокуратурата уточнява: не за договора с Полша, а за скрити договори с Русия е обвинен Ненчев

Скрил договори за €3,7 млн. с РСК-МиГ

Малко по-късно от Софийската градска прокуратура информираха, че Ненчев е привлечен като обвиняем за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вредни последици за Българската армия. Случаят е особено тежък, това е престъпление по чл. 282, ал.3, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1 от НК, гласят материалите по делото.

Според текста на Наказателния кодекс: "Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6, или с пробация.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици или е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6".

Началното му обвинение е за това, че за времето от 05 май 2015 г. до 09 септември 2015 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - министър на отбраната не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за отбраната и въоръжените сили и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите ни.

Разследването на СГП е установило, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и АО "РСК МиГ" са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 двигателя РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 бр. двигатели РД - 33 и един брой кутия за самолетен агрегат - 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666/ лева.

Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Николай Ненчев е казал на своя заместник - Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО "РСК МИГ". Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството.

От това деяние са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е през 2015 г. нальота на пилоти от ВВС на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност, гласи обвинението.

Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци, пише в съобщение на Софийска градска прокуратура.

Питали Ненчев дали се е подписал за ваксините
Обновена

Питали Ненчев дали се е подписал за ваксините

Военният министър очаква обвинение за ремонта на МиГ-овете

Припомняме, през декември 2015 г. стана ясно, че и от ДАНС разследват сделката за ремонт на двигателите от МиГ-29 в Полша. След шумно подписания договор, първите пристигнали двигатели от Полша от Министерството на отбраната замълчаха докато в началото на ноември премиерът в оставка Бойко Борисов не обяви, че има сключен договор с РСК МиГ за ремонт на нашите изтребители.

Малко след това от военна прокуратура започна проверка по сигнал за "корупционна среда и подготовка за сключване на вредоносни сделки в Министерство на отбраната" в периода януари 2014 - февруари 2016 г.

Седмица по-късно министър Ненчев бе привикан в Софийската военноокръжна прокуратура за Интендантско обслужване и новите униформи на армията.