Не отговоря на истината твърдението, че повдигнато на Николай Ненчев обвинение от Софийската градска прокуратура е заради договорите с Полша за ремонта на МиГ-овете. Това каза на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя обясни, че обвинението е за престъпление по служба за неизпълнение на служебни задължения, регламентирани в Закона за отбраната и въоръжените сили, като случаят бил "особено тежък".

Припомняме, че тази сутрин на военния министър в оставка Николай Ненчев беше повдигнато обвинение за престъпления по служба. Той и адвокатът му Радан Кънев обясниха пред журналисти, че става въпрос за сключения с Полша договор за ремонт на самолетите МиГ-29.

Обвиниха Николай Ненчев за МиГ-овете
Обновена

Обвиниха Николай Ненчев за МиГ-овете

Според НК може да получи до осем години лишаване от свобода

Всъщност се оказва, че Ненчев е скрил договорите за ремонтите с руската РСК-МиГ, с което е довел въздушните ни сили до пълен колапс. Скриването на договорите довело до намаляване на нальота на летците ни от Военновъздушните сили (ВВС) от 180 часа до 33 часа на година.

"Налице е била реална опасност България да загуби въздушния си суверенитет", заяви Арнаудова.

На практика имало договор между Министерство на отбраната и РСК-МиГ от 26-ти април 2015 г., но министърът на отбраната Ненчев по свое усмотрение не го е привел в изпълнение. Става въпрос за два договора на стойност 3,7 млн. евро. Николай Ненчев наредил на своя заместник-министър Десислава Йосифова да не ги привежда в действие, да ги остави в касата и да ги пази. Това се е случило в периода от 5-ти май 2015 г. до 9-ти септември 2015 година.

От 9 септември 2011 г. България има подписано рамково споразумение с РСК-МиГ за изпълнение на отделни заявки - да се извършва ремонт или подмяна на части. В това рамково споразумение е заложен срок от 4 четири години и именно в рамките на това споразумение са подписани въпросните договори.

Според прокуратурата това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, както и до намаляване на броя на подготвения летателен състав и невъзможност да бъдат обучени млади летци за изпълнение на бойните задачи. Освен това страната ни не имала възможност да изпълнява задълженията си по Air Poicing и на практика ВВС са били доведени до пълен колапс.

Проверката на прокуратурата е започнала по сигнал на гражданин, че договорите, сключени с Полша са неизгодни. Сигналът на гражданина е изпратен от прокуратурата към агенти на ДАНС, които извършили предварителна проверка. Така се стигнало до образуването на досъдебно производство на 4 октомври. Този гражданин не е бил разпитван като свидетел. Неговите изводи в сигнала не са били потвърдени при последващата проверка, но от събраните материали от агентите на ДАНС и доказателствата, събрани от прокуратурата, е било образувано настоящото обвинение.

Лицето, изпратило сигнала в прокуратурата, не било медийно известно и политически обвързано. Разпитани като свидетели са както заместник-министър Десислава Йосифова, така и още 18 свидетели.

"Разполагаме и с показания и с други лица, които са знаели за подписването на тези договори", коментира още Арнаудова. Тя уточни, че Ненчев е упълномощил Венислав Цанов да подпише договора с РСК-МиГ, тоест той не подписани без знанието и зад гърба на министъра.

"Това е бил поредният договор в рамките на рамковото споразумение с РСК-МиГ", заяви Арнаудова.

Тя уточни, че към момента по това разследване не се налага разпит на министър-председателя в оставка Бойко Борисов.