Питаха ме дали подписът под решението на Министерския съвет за бартера с ваксините е мой. Това каза военният министър в оставка Николай Ненчев на излизане от столичното следствие, пише "24 часа". Ненчев беше призован във връзка с делото срещу здравния министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски за бартера с Турция за три вида ваксини.

Министърът обясни, че не си спомня много (за това решение - б.р.), тъй като е минало доста време. Доколкото си спомнял в сградата на МС се е коментирало решението и необходимостта от спешни действия. На въпрос дали е нормално да бъдат викани министри, за да потвърждават дали подписите са техни, той отвърна, че това е можело да стане на заседанието на Министерския съвет утре.

Военният министър Николай Ненчев потвърди, че е призован и утре в следствието. Тогава се очаква да му бъде повдигнато обвинение за ремонта на МиГ-овете. Министърът каза, че той продължава да смята, че договорът с Полша (за ремонт на двигателите за изтребителите МиГ-29 - б.р.) е бил икономически по-изгоден за страната ни.

Припомняме, през декември 2015 г. стана ясно, че и от ДАНС разследват сделката за ремонт на двигателите от МиГ-29 в Полша. След шумно подписания договор, първите пристигнали двигатели от Полша от Министерството на отбраната замълчаха докато в началото на ноември премиерът в оставка Бойко Борисов не обяви, че има сключен договор с РСК МиГ за ремонт на нашите изтребители.

Малко след това от военна прокуратура започна проверка по сигнал за "корупционна среда и подготовка за сключване на вредоносни сделки в Министерство на отбраната" в периода януари 2014 - февруари 2016 г.

Седмица по-късно министър Ненчев бе привикан в Софийската военноокръжна прокуратура за Интендантско обслужване и новите униформи на армията.

В следващите дни Ненчев, щял да коментира дали следствените действия имат някакъв политически оттенък. Той обяви, че две години се придържал към принципи и ценности и водел политика, която е съобразена с НАТО. По думите му договорът, подписан за миговете с Полша също е бил част от политиката на НАТО.

Разпитаха министър Меглена Кунева за случая с ваксините

Разпитаха министър Меглена Кунева за случая с ваксините

Вицепремиерът не коментира нищо пред журналистите

На влизане в столичното следствие военният министър бе запитан дали има политически елемент (в този разпит - б.р.) Ненчев отговори, че вероятно има. Той е вторият министър, който пристигна в столичното следствие за разпит във връзка с ваксините от Турция. Преди него в столичното следствие бе Меглена Кунева.