При такива военни програми (за покупка на военна техника - б.р.) правителството на САЩ работи с директно плащане наведнъж. Вероятно Щатите ще предложат на българската страна да вземе банков заем, за да плати цялата сума, а след това да плаща съответните вноски на банката.

Преговорите са "обречени на успех, въпреки че е възможно да се удължат леко". Може да има компромиси, най-вече от страна на България.
Това стана ясно от думите на о.р.полк. Любен Лозанов пред БНР. Той е бивш военен пилот и дългогодишен бивш началник на бившата инспекция "Безопасност на полетите" към ВВС.

Николай Ненчев очаква по-висока цена за F-16 от предвидената

Николай Ненчев очаква по-висока цена за F-16 от предвидената

Според него ако има предсрочни избори президентът ще избере "Грипен"

Припомняме, тази сутрин за САЩ замина българска делегация, която да преговаря за цената и сроковете за доставка на изтребители Ф-16. В делегацията ни са представители от няколко институции - Министерството на отбраната и на Военновъздушните сили, както и на министерствата на финансите и на икономиката. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че ще се преговаря в рамките на фиксираната от парламента цена, без да намалява способностите на самолетите.

Първоначално България беше готова да даде 1,8 милиарда лева, но парламентът прие възможност за повече пари. Първоначалните очаквания на министъра на отбраната са подписването на договора да е през юни или юли, а от САЩ изразиха готовност две години след това да ни доставят 8 самолета.

Изпращаме българската делегация да преговаря за изтребители в САЩ

Изпращаме българската делегация да преговаря за изтребители в САЩ

Цената и вноските в центъра на преговорите

По думите на полковник от резерва Лозанов "Става дума за търговска сделка и пресечната точка с нашите възможности ще е при цена от около 2,5 млрд. лева".

"Според мен вече текат предварителни разговори през посолството на САЩ в България. По всяка вероятност ще купим самолети Ф-16, които леко ще бъдат осакатени от гледна точка на въоръжение и възможности и може би на по-висока цена", коментира о.р.полк. Лозанов.

Ще получим най-модерния боен самолет, уверява Ерик Рубин

Ще получим най-модерния боен самолет, уверява Ерик Рубин

САЩ е за диверсификация на газовите ни доставки, каза американският посланик

"В нашата армия има няколко вертолета, които почти не летят, и три транспортни самолета. Друго въоръжение не е внесено.
Бойна техника и бойни платформи нямаме. Радарите едва смогват да дадат картина на въздушната обстановка. Този дълъг период на пренебрегване на армията като елемент на националната ни сигурност и разчитане на атлантическата солидарност и това, че като сме в НАТО, ще важи Член 5, доведе до този тъжен резултат", заяви полк. Лозанов.

Сумата и вноските - подводните камъни в преговорите за изтребители

Сумата и вноските - подводните камъни в преговорите за изтребители

Министър Каракачанов не се притеснява за сроковете

Според него сега вече ни е трудно да приемем факта, че ние сме със старото си въоръжение от Варшавския договор, допълни той.