България ще получи най-модерния боен самолет на възможно най-добра цена. Това заяви посланикът на САЩ Ерик Рубин по темата за преговорите за нов F-16 за авиацията ни.

Той участва в конференцията на тема "Политиките на България в евроатлантическата реалност".

Плевнелиев не се страхува от ефект на доминото от Брекзит

Плевнелиев не се страхува от ефект на доминото от Брекзит

Проблем е, че мигрантите ни прегазиха без никакъв контрол, призна бившият президент

Ангажиментът на САЩ е да подкрепя българската армия и авиация, изтъкна дипломатът. Смятам, че цената е разумна, подчерта Рубин. САЩ осъзнавала, че цената е висока, но щатите щели да подкрепят страната ни и реалността, в която съществува тя. България ще има най-модерния боен самолет, когато сделката бъде завършена, увери американският посланик. Новият самолет щял да подобри сигурността и на България, и на НАТО.

Възможно е САЩ да ни предложат банков заем за изтребителите Ф-16

Възможно е САЩ да ни предложат банков заем за изтребителите Ф-16

Може да има компромиси, най-вече от нас, смята военен пилот от резерва

Страната ни и САЩ имат добро партньорство помежду си. Думата взаимозависимост е ключов фактор в оформянето на отношенията между България и САЩ, подчерта американският дипломат. Ние трябва да продължим да защитаваме това, което сме постигнали, но и да гарантираме, че това ще продължи и в бъдеще, увери той.

Аз вярвам в бъдещите отношения между САЩ и България, изтъкна Ерик Рубин. САЩ подкрепя и диверсификацията на газовите ни доставки.
Доставка на газ от други източници, например от Азербайджан, е ключов проект, който ще даде енергийна независимост на България, смята той и каза, че това е важен фактор и за националната сигурност на страната.

Петкова и Рубин говориха за американските централи

Петкова и Рубин говориха за американските централи

И по актуални теми от енергийния сектор

Рубин припомни, че топлинната енергия, която се произвежда у нас е благодарение на ТЕЦ "Марица-Изток" 1 и 3, които са построени с американска инвестиция.

Припомняме, до 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни към които бяха изпратени покани да участват в конкурса за избор на нов тип изтребител за Българската армия.

В последната работна седмица от декември 2018 година и Gripen, и Локхийд Мартин (които бяха основните претенденти - б.р.) подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. И до този момент двете компании, продължават да заявяват готовност за преговори и подобряване на офертите.

В последния работен ден преди Коледните празници - 21 декември 2018 г. комисията към МО по избор на нов изтребител за българската армия завърши работа с доклад, в който се препоръчва избора на F-16. В доклада нямаше категорично становище и бе препоръчано разговорите по офертите да продължат. Въпреки това той бе внесен в Министерския съвет и приет от Народното събрание. Комисията препоръча и промяна на методиката за избор на изтребители.

На следващия ден държавният глава Румен Радев остро разкритикува доклада на комисията към военното министерство като "триумф на лобизма" и финалът на автокрацията за 2018-та година. Това изказване отключи поредна размяна на реплики между "Дондуков" 1 и 2. Преди това нееднократно Румен Радев критикува процедурата и дори призова политическите партии и институциите за "радиомълчание" по темата.

В отговор на последните критики на Радев вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов поиска президентът Румен Радев да каже кого има предвид, когато говори за лобизъм. Действията на правителството бяха защитени и от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

На 16 януари 2019 г. депутатите гласуваха мандат на правителството да преговаря със САЩ за договаряне за изтребители Ф-16.
На 24 април бе открит завода, където биха били построени военните самолети за България.

Първите F-16 ще дойдат в България през 2023 година

Първите F-16 ще дойдат в България през 2023 година

Вижте във видеото какво е да си пилот на Ф-16