Откриха завода на американската самолетостроителна компания "Локхийд Мартин" в Грийнвил, Южна Каролина, където се очаква да бъдат изградени изтребителите, за които правителството ни води преговори. Очаква се скоро в тази фабрика да започне производството на изтребител Ф-16 Блок 70.

Оборудването и производствената екипировка в обновеното съоръжение в Грийнвил, Южна Каролина преди това са използвани във Форт Уърт, Тексас. С тях компанията скоро ще започне производство на изтребители Ф-16 Блок 70 за Бахрейн.

Бахрейн стана първият клиент за Ф-16 Блок 70 през юни 2018 г. След това Словакия подписа "писмо за съгласие" през декември 2018 година за доставката на 14 самолета Блок 70. България и правителството на САЩ в момента са в преговори за придобиване на нов самолет Ф-16 Блок 70, който да осигури отбранителните нужди на страната на национално и съюзническо ниво.

САЩ одобри предложената продажба на 25 нови самолета Ф-16 Блок 72 (идентични на Блок 70 с изключение на типа двигател) и подобрените Ф-16V за Мароко.

Досега са произведени 4588 самолета Ф-16, а около 3 000 са самолетите Ф-16, които понастоящем са в употреба в 25 страни от цял свят.

"Това е вълнуващо време, тъй като ние празнуваме още едно важно събитие за Ф-16 - най-успешният и боеспособен изтребител от четвърто поколение в света", заяви Мишел Еванс, изпълнителен вицепрезидент на Локхийд Мартин Аеронавтикс. "Тази нова локация за производство на Ф-16 е изправена пред светло бъдеще."

От компанията производител уверяват, че расте световното търсене, както за нови Ф-16, както и за модернизираната им версия Ф-16V.

Очаква се през месец май да започнат преговорите за Ф-16

Очаква се през месец май да започнат преговорите за Ф-16

Росен Плевнелиев призова за пълноценна интеграция в НАТО

В писмото, с което информират за откриването на новия завод на "Локхийд Мартин", потвърждават и ангажимента си за предоставяне на икономически и промишлени ползи за България във връзка с придобиването на Ф-16 Блок 70. По този начин ще подкрепят суверенитета, споделянето на технологии и подпомогне местната заетост.

Покупката на Ф-16 за българските военно-въздушни сили ще бъде катализатор на дългосрочно стратегическо партньорство в България.

"Като част от ангажимента си да подкрепя придобиването на Ф-16 от България, "Локхийд Мартин "ще отвори база за поддръжка, частичен и цялостен ремонт (MRO facility) в страната. Това означава, че българските самолети ще могат да бъдат поддържани в България от местни инженери и техници през цялата продължителност на своите 12 000 летателни часа живот", заяви Джим Робинсън, ръководител на проекта за придобиване на Ф-16 в България.

Пилотите за Ф-16 не са определени още

Пилотите за Ф-16 не са определени още

Юни месец преговорите с американското правителство трябва да са към края си

От компанията обсъждат и други партньорства с българската индустрия, както и възможност за сътрудничество с български академични институции в научно-изследователски програми, които ще развият таланти в науката и инженерството, необходими, за да бъдат посрещнати предизвикателствата на 21 век."

Lockheed Martin е базирана в Бетесда, в американския щат Мериленд. Тя е глобална отбранителна и космическа компания с близо 100 000 служители в цял свят. Работи основно в областта на проучването, проектирането, разработването, производството, интегрирането и поддръжката на високо технологични системи, продукти и услуги.