"Не са определени пилотите, които да бъдат обучавани на F-16." Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на участието си в Комисията по отбрана.

Процедурата по избор трябва да бъде извършена от командването на военновъздушните сили - те трябва да преценят кои ще са пилотите, които се явяват и на един предварителен.

"Трябва да се прецени кои хора ще бъдат изпратени, защото едно е да бъде изпратен един старши лейтенант или капитан, който има още дълго време да служи, а друго е да изпратите един подполковник, който има още малко време да служи", обясни Каракачанов. По думите му именно тук е преценката и командването на ВВС трябва да си извърши подбора.

Преговорите със САЩ за придобиването на нови изтребилите за нуждите на военновъздушните ни сили вече започнали, стана ясно от изказването на министър Каракачанов в ресорната парламентарна комисия. "Би следвало до края на юни месец да сме се ориентирали към края на преговорите", заяви Каракачанов.

Той припомни, че е имал среща миналия месец с изпълняващия длъжността секретар по отбраната на САЩ в Брюксел, след което разговорите продължили и на Мюнхенската конференция по сигурността. Три основни неща трябва да се знаят: ориентировъчната цена, която вече е гласувал парламентът, срокът за доставка, поддръжката и индустриалното сътрудничество.

"Другата част от работата трябва да бъде свършена от Министерство на финансите и Министерство на икономиката - за сроковете и начинът на плащане, както и за индустриалното сътрудничество", подчерта министърът на отбраната.

Той обясни и че през юни би трябвало правителството на САЩ да отправи предложението си до Американския конгрес, който от своя страна да реши до каква сума ще даде разрешение за сключване на договори на американското правителство.

По думите на вицепремиера всичко зависи от Американския конгрес.

"Обикновено Конгресът гласува по-голяма сума и ако ние говорим за цената, която ни е гласувал парламентът, няма да се учудя, ако Американският парламент гласува по-голяма сума", прогнозира Каракачанов.

Той е категоричен, че не трябва да се излиза от рамките на ориентировъчната цена, която е гласувана от парламента.

Също категоричен беше Каракачанов и по отношение на това, че максимална част от поддръжката на самолетите трябва да се извършва в България.