Актуални теми от енергийния сектор обсъдиха днес енергийният министър Теменужка Петкова и американският посланик Ерик Рубин. 

Това съобщиха от Министерството на енергетиката 

"Българската страна разглежда възможността да участва като акционер в реализацията на проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александруполис. По този начин ще осигурим доставки на природен газ за България от различни източници, включително и от Съединените американски щати. Този проект е в пълна синергия с газовата връзка Гърция-България и тяхното изграждане ще допринесе в значителна степен за осигуряване на енергийната сигурност за България и региона". Това каза енергийният министър Петкова по време на срещата.

ТЕЦ "Марица Изток 2" търси 466 млн.лв за емисии за 2019 г.

ТЕЦ "Марица Изток 2" търси 466 млн.лв за емисии за 2019 г.

Ако такива емисии не бъдат закупени, ТЕЦ-ът няма право да работи

До края на 2018 г. се очаква страната ни да финализира участието си е проекта за LNG терминал до Александруполис. По отношение на интерконектора с Гърция, Петкова поясни, че всички тръжни процедури са в ход и през втората половина на 2020 г. газовата връзка ще бъде въведена в търговска експлоатация.

По време на срещата бе дискутирана и темата с работата на двете американски топлоелектрически централи у нас - "Ей И Ес Гълъбово" и "Контур Глобал".

"Двете централи са базова мощност за българската енергетика. Уверена съм, че благодарение на конструктивния диалог, който водим с колегите, ще намерим приемливо и за двете страни решение, що се отнася до дългосрочните договори", отбеляза министър Петкова.

Омбудсманът посредничи между държавата, безнеса и американските централи

Омбудсманът посредничи между държавата, безнеса и американските централи

"Американските централи" имат готовност да трансформират договорите