Разбирам аргументите на френския президент Еманюел Макрон, когато говори за реформа в Шенген.
Това заяви президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев по време на конференция на тема "Политиките на България в евроатлантическата реалност", която се провежда в София.

Втори Брекзит експрезидентът не вярва да има. Не вярвам в United States of EU, подчерта Росен Плевнелиев като обясни, че не е федералист.

Макрон: Време е за реформа на Шенген

Макрон: Време е за реформа на Шенген

Европа да се справи с бежанската вълна

Много държави в Шенген изграждаха бариери, граници при мигрантската криза. Не е проблем, че тези хора търсят живот. Проблем е, че ни прегазиха без никакъв контрол, подчерта Плевнелиев.

Всеки трябва да допринесе за кризата, защото иначе решението няма да е устойчиво, заяви още Росен Плевнелиев, според когото единственото работещо решение е това, което е базирано на консенсус.

Няма половинчата демокрация, няма половин истина, няма половин върховенство на правото, каза Плевнелиев относно казуса Унгария.

Припомняме, в ЕС тече наказателна процедура срещу Унгария заради отказа й да приема мигранти. На 4 февруари 2019 г. Унгария заплаши да блокира общата позиция на ЕС за сътрудничество с Арабската лига заради миграционната политика.
Унгария напусна Пактът за миграцията през юли 2018 г. Тя е единствената държава, която блокира задълбочаване на сътрудничеството с държавите от Арабската лига.

Плевнелиев вижда проблеми и в Полша. Когато осветлим един проблем, тогава ще го решим, според него. Затова и се надява евролидерите са насочат погледа си към проблемите на Европа.

Националпопулистите удряли сърцето на ЕС, по мнението на Плевнелиев. Виктор Орбан се позиционирал като опозиционер на системата пред собствения си народ, а всъщност той е системата в Унгария. Плевнелиев вярва, че възходът на националпопулистите може да изиграе позитивна роля за Европейския съюз и така да го подтикне към реформи.

Ще получим най-модерния боен самолет, уверява Ерик Рубин

Ще получим най-модерния боен самолет, уверява Ерик Рубин

САЩ е за диверсификация на газовите ни доставки, каза американският посланик