Унгария предизвика дипломатическо напрежение във връзка с позицията на ЕС за миграцията, информира EURACTIV, позовавайки се на германския всекидневник "Тагешпигел".

Унгария заплашва да блокира общата позиция на ЕС за сътрудничество с Арабската лига. Причината е миграционната политика.

Преди среща на представителите на ЕС и Арабската лига в Брюксел днес Будапеща обяви, че блокира обединената европейска линия за миграционната политика. По време на обсъжданията на ниво ЕС през миналата седмица решението да блокира позицията почти доведе до скандал.

"В петък ние станахме свидетели на дипломатически вълнения заради Унгария", каза дипломат от ЕС пред ДПА.

Днес в Брюксел външните министри на страните членки на ЕС и Арабската лига планират да подготвят среща в Египет за 24-25 февруари. Те ще обсъдят тероризма, климатичните промени, правата на човека и миграцията.

Но премиерът на Унгария Виктор Орбан изрази тревога във връзка с точката за миграцията.

Европейският парламент не трябва да взема решения по въпроси, свързани с миграцията и върховенството на закона, тъй като не представлява волята на гражданите на ЕС, обяви високопоставен представител на унгарското правителство пред EURACTIV.

Европейската служба за външна дейност предложи в заключителната декларация от срещата между Арабската лига и ЕС да се спомени валидността на международното законодателство за миграцията и мигрантският пакт на ООН.

Унгария напусна мигрантския пакт през юли 2018 г. Тя е единствената държава, която блокира задълбочаване на сътрудничеството с държавите от Арабската лига.