Френският президент Емануел Макрон смята за необходимо радикално да се преразгледа структурата и функционирането на Шенгенската система, съобщи АФП.

Агенцията уточнява, че френският президент е написал статия, в която очертава своите виждания за бъдещето на Европа. Тя ще бъде публикувана от най-големите европейски вестници във вторник.

Новите правила на Шенгенската информационна система са за сигурността

Новите правила на Шенгенската информационна система са за сигурността

По-ефективна политика на връщане на мигранти очакват евродепутати

"Трябва основно да преразгледаме Шенгенската система, за да предоставим на хората "свобода в безопасността"", пише Макрон. Във връзка с това френският президент счита, че е необходимо да се създаде "обща гранична полиция и паневропейска служба за убежище". Новата система следва да предвижда "стриктни ангажименти на страните да упражняват контрол".

ЕП предупреди, че свободното движение в Шенген може да остане в миналото

ЕП предупреди, че свободното движение в Шенген може да остане в миналото

Шенгенската зона е пред "сериозен риск заради продължаващия незаконен контрол"

Също така в рамките на системата е необходимо да се приложат "мерки за общоевропейска солидарност - тоест, ще има обща политика в областта на убежището, която да предвижда единни правила за [мигрантите] да ги приемат или отказват убежище." Всичко това ще бъде извършено "под егидата на Европейския съвет за вътрешна сигурност", уточнява френският президент.