Заради липсата на обмен на информация между държавите от ЕС, гражданин на трета държава, който трябва да бъде върнат в страна по произход, може лесно да се укрие в друга държава членка на ЕС.
Политиката за връщане трябва да бъде по-ефективна, в противен случай ще бъде много трудно да се продължи да се оказва подкрепа за приемането на лица търсещи убежище, които се нуждаят от нашата помощ.

Това заяви депутатът от Европейската народна партия Йерун Ленардс по повод новите правила за подобряване на Шенгенската информационна система (ШИС), цитиран от БНР.

Двата акцента на новите правила са сигурността на гражданите на ЕС и подобряването на борбата с нелегалната миграция.

Борисов: До края на годината сме в чакалнята на Шенген

Борисов: До края на годината сме в чакалнята на Шенген

Премиерът иска ефективна антикорупция, за да не преписват на ГЕРБ безобразия

Правилата вече бяха договорени през юни между представители на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз. След приемането им от депутатите предстои отново да бъдат одобрени от Съвета и да влязат в сила.

Според повечето експерти с променените правила на Шенгенската информационна система, ще се даде възможност да се извършва по-детайлна проверка за статуса на мигрантите и да връща обратно тези, които нямат право да бъдат в общността.

ЕС намери "цаката" на враждите около мигрантите

ЕС намери "цаката" на враждите около мигрантите

Който не иска да приема мигранти, ще плаща за проекти в Африка

Надеждата е с новите мерки да бъде подпомогната и борбата с тероризма, която е приоритетно направление за Европейския съюз. Очаква се улеснение в дейността на миграционните, граничните и полицейските власти в Европейския съюз. По-лесно ще работи и Европол, защото така ще се подобри координацията и достъпа на службата до постъпващите в системата сигнали, предвиждат авторите на промените.

Според Карлуш Коелю от Европейската народна партия с новите мерки се предприемат ще бъде подобрена сигурността в Европа.

"ШИС е гръбнакът на обмена на информация в Европа, за граничната охрана и правоприлагащите органи. Тази реформа ще подготви системата за бъдещето, ще подобри сигурността и ще гарантира свободата на движение. Шенгенската информационна система е и ще остане най-голямата, най-използваната и най-добре въведената в Европа база данни, която същевременно осигурява повече сигурност на нашите граждани", каза Коелю.

Хранителни хъбове на Балканите за мигрантите предлага Борисов

Хранителни хъбове на Балканите за мигрантите предлага Борисов

На срещата на върха ЕС-Арабски свят в Атина премиерът изтъкна единството на ЕС

Специалният представител на ООН за международната миграция Луиз Арбор очаква Европа да преодолее разделението си по темата с мигрантите.

"Европа през следващите десетилетия ще има интерес да отвори правни пътища към своя пазар на труда, защото е много ясно, че не само в различни европейски страни, но и по целия свят ще има сериозен дефицит човешките ресурси през следващите години. Мигрантите харчат 85% от своя доход, но обикновено печелят по-малко от местните работници", заяви каза специалният представител на ООН за международната миграция Луиз Арбор.