Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни предложи страните от Европейския съюз, които отказват да приемат бежанци, вместо това биха могли да плащат повече за проекти за миграция и развитие в Африка, съобщава "Ройтерс".

Спорът за миграцията раздели южните и източните страни от ЕС, от една страна, и от друга богати дестинации като Германия от 2015 г. насам, когато повече от 1 млн. мигранти и бежанци от Близкия изток, Африка и Азия навлязоха на територията на Общността.

Ала тонът напоследък се промени, след като в продължение на години единият лагер настояваше, че всички страни от ЕС трябва да приемат някакви хора, а другият лагер отхвърляше това.

"Без преместване (на мигранти) - повече пари за Африка", коментира Таяни по време на пресконференция, след като лидерите на 28-те страни членки на Общността обсъдиха в Брюксел проблема с миграцията. "Това трябва да е добър компромис", допълни той.

"По-добре да имаме споразумение с компромис, отколкото изобщо да нямаме споразумение", настоя Таяни.

Добралите се до Европа през Средиземно море мигранти са под 100 хил. досега през годината, което е доста под равнищата през 2015 г., когато ЕС беше заварен неподготвен.

Хаотичните сцени с участието на мигранти все още продължават да отекват в европейската политика, в която оттогава насам се наблюдава ръст на подкрепата за антиимиграционни, популистки и националистически партии и групи. Ала по-малкото пристигащи мигранти на територията на Европа сне част от напрежението, което улеснява постигането на споразумение между страните членки.

Източните, бивши комунистически страни от ЕС, като Полша и Унгария, все още са непреклонни, че няма да приемат никакви мюсюлмански мигранти.

Германия, Франци и Холандия, които преди твърдо настояваха за солидарност от всички страни членки на ЕС, може да са по-отворени сега да позволят на своите неохотни партньори да финансират проекти в страните, откъдето идват мигранти, като начин за сключване на споразумение, са заявили дипломати в Брюксел.

"Не можем да принуждаваме (други да приемат бежанци), но онези, които не го правят, трябва да допринесат по друг начин, като например ... в Африка. Всеки трябва да поеме част от отговорността, която всички ние имаме", заяви наскоро германският външен министър Хайко Маас на своите колеги от ЕС.

Каквото и да е политическо споразумение вероятно ще отнеме повече време, допълват дипломати и официални лица, не на последно място защото унгарският премиер Виктор Орбан и евроскептичното италианско правителство изградиха политическото си влияние по линия на борбата срещу имиграцията и критиките за това как ЕС се справи с въпроса.