Утре за САЩ, за да преговаря за закупуване на нови изтребители за българската армия, заминава българска делегация. Съставена е от заместник министрите на отбраната, икономиката и финансите.

В Деня на българската армия военният министър Красимир Каракачанов сподели пред Нова телевизия двата подводни камъка, които могат да провалят сделката - това са крайната цена и схемата на разплащане, която ще се договори.

Каракачанов обясни, че макар и парламентът да е одобрил излизане извън рамката на одобрената сума, "не можем да излизаме обаче безмерно", а и е нужно да останат пари и за другите проекти за модернизация, по които работят в Министерство на отбраната. Каракачанов посочи и че от "Локхийд Мартин" могат да поставят и непреодолими условия по отношение на вноските. Еднократно плащане би било тежко условие.

Окончателното решение е в ръцете на правителството и парламента, обясни Каракачанов.

По отношение на сроковете за доставка на изтребителите Красимир Каракачанов няма притеснения и смята, че един такъв сериозен производител би се справил и през 2023 година България би имала най-модерните изтребители.

Припомняме, правителството поиска от Народното събрание мандат за преговори с правителството на САЩ за сключване на договор за придобиване на нов тип боен самолет. На 16 януари депутатите дадоха мандат на кабинета да преговаря със САЩ за закупуване на изтребител.

Срещу избора на комисията и начина на провеждане на процедурата се обявява не веднъж държавният глава Румен Радев, който я определи като "триумф на лобизма и финал на автокрацията за 2018 г."

На въпрос защо и тази година на парада за 6 май няма да има представителство на македонските въоръжени сили, както миналата година, Каракачанов обясни, че тази година политическата обстановка в Северна Македония заради втория тур на изборите е усложнена.
"Ние си приличаме", посочи Каракачанов и обясни, че ако премиерът Зоран Заев бе изпратил представителна рота както миналата година, то това би било използвано от неговите политически опоненти, за да го оплюят.