В седем часа започна гласуването на втория тур на президентските избори в Северна Македония, предаде ТАСС. Гласуването приключва в 19 ч. местно време.

За гласуване са отворени 3480 избирателни участъка. Право на глас имат 1,8 милиона души.

Очаква се предварителите резултати от вота да станат известни около полунощ, а официалните ще бъдат обявени на следващия ден.

На първия кръг на изборите кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски и кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова - първата жена, която се бори за президентския пост - получиха по около 41 процента от гласовете.

Резултатите от вота завият от това как и дали етническите албанци, които съставляват около една четвърт от 2,1 милионното население на страната, ще гласуват.

Балотажът в Северна Македония - лакмусов тест за прозападното правителство

Балотажът в Северна Македония - лакмусов тест за прозападното правителство

В неделя гражданите на Северна Македония гласуват на втори тур на президентски избори,

Президентският пост като цяло е церемониален, но гласуването се разглежда като референдум за премиера на лявоцентристкото правителство Зоран Заев, който наскоро финализира сделката да се добави "Северна" към официалното име на Македония, с което се сложи край на дългогодишен спор с Гърция. Заев предупреди, че ниска избирателна активност или победа за Давкова ще тласне държавата към предсрочни парламентарни избори