В неделя гражданите на Северна Македония гласуват на втори тур на президентски избори, които са лакмусов тест за прозападното правителство, тъй като има вероятност от ниска избирателна активност и невалиден вот, което вероятно ще доведе до предсрочни парламентарни избори, съобщават EURACTIV и АФП.

Албанският вот и новото име в центъра на последния дебат преди балотажа в Македония

Албанският вот и новото име в центъра на последния дебат преди балотажа в Македония

Силяновска иска реформи, Пендаровски - европерспектива

На първи тур кандидатът на Социалдемократическия съюз на Македония Стево Пендаровски спечели най-много гласове. С няколко хиляди гласа разлика зад него остана кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова. Резултатът отразява дълбокото разделение в балканската страна, особено за новото име.

Президентският пост като цяло е церемониален, но гласуването се разглежда като референдум за премиера на лявоцентристкото правителство Зоран Заев, който наскоро финализира сделката да се добави "Северна" към официалното име на Македония, с което се сложи край на дългогодишен спор с Гърция.

Пендаровски води с под 5000 гласа на Давкова за президент на Северна Македония

Пендаровски води с под 5000 гласа на Давкова за президент на Северна Македония

Разлика от 0,61%

Кандидатът на управляващата партия твърдо подкрепя новото име и се представя като прозападен кандидат, който ще се опита заедно със Заев да доближат Северна Македония до Европа.

Подкрепяната от националистите Гордана Силяновска-Давкова, професор по право, който може да се превърне в първата жена президент на страната, остро критикува промяната на името. В центъра на предизборната й кампания е борбата с корупцията и връщане на върховенството на закона.

Но кандидатите могат да се изправят пред друг проблем. Ниска избирателна активност.

Повече от 40% от 1,8 милиона електорат в Северна Македония трябва да гласува на балотажа, за да бъде валидно гласуването. На първия тур беше отчетена 41,82% избирателна активност.

Ако македонците решат да не упражнят правото си на вот, това може да вкара премиера Зоран Заев в политическа криза. Според министър-председателя страната ще трябва да рестартира изборния процес или да направи конституционни промени, такива като да се позволи на парламента да избира държавния глава.

Заев предупреди, че ниска избирателна активност или победа за Давкова ще тласне държавата към предсрочни парламентарни избори. Но той вярва, че гражданите ще изберат президент.

Междувременно политологът Кашиф Бакиу коментира пред БНР, че вотът на етническите албанци ще реши предстоящия балотаж на президентските избори в Северна Македония. Според Бакиу най-вероятно те ще гласуват за Стево Пендаровски.