Двамата кандидати за президент на Северна Македония Стево Пендаровски и Гордана Силяновска призоваха в последния си дебат преди балотажа гражданите на страната да помислят внимателно и да гласуват, пише Македонската информационна агенция (МИА).

Вчера беше последният ден от предизборната кампания за президентските избори в Македония. Пендаровски и Силяновска участваха в последния преди вота дебат по телевизията "Канал 5". Изборите ще се проведат тази неделя, 5 май.

В Македония се очерта оспорван балотаж
Обновена

В Македония се очерта оспорван балотаж

Албанците ще наклонят везните за президент в Скопие

В речта си пред гражданите на страната Пендаровски, който е сочен за фаворит според социологическите проучвания, зави, че всички граждани, независимо от тяхната партийна принадлежност, трябва много внимателно да помислят какъв път искат за Македония занапред. По думите му залогът на тези избори е дали страната да продължи по своя евроатлантически път или да се върне към ревизията на ключови документи, които правят сближаването възможно и които отварят вратата на европейската перспектива пред Македония.

Силяновска от своя страна посочи, че е крайно време македонците да гласуват за личност. Тя призова хората да гласуват за нея, за да се завършат просрочените реформи в страната. "След Берлин е ясно, че това правителство нито знае как, нито възнамерява да предложи и направи реални реформи. Аз съм роден реформатор", отсече тя. Тя набеди управляващата партия СДСМ, че в страната не е извършвана никаква съдебна реформа и всичко било импровизация и преструване.

И двамата кандидати очакват да спечелят гласовете на онази част от обществото, което не се определя с политически цвят. Става въпрос за хората, които не се позиционират в политическия спектър, които са разочаровани от политиката на страната, които не са гласували на първия тур. В тази група влизат и албанските граждани, които на първия тур гласуваха за Блерим Река, допълват от агенцията.

Пендаровски подчерта, че очаква на този тур да бъде подкрепен по-силно от албанците, защото Силяновска подкрепяла етноцентрична концепция и щяла да поиска преразглеждане на Закона за езиците и Рамковото споразумение.

Силяновска репликира, че законът е приет в нарушение на процедурата. Тя каза, че уважава всички гласоподаватели еднакво.

Двамата коментираха и Преспанското споразумение с Гърция за новото име Република Северна Македония. Силяновска заяви, че в Конституцията на страната вече пише "Република Северна Македония", но македонците имали право на самоопределение. Тя изрично каза, че няма да използва новото име и че всички промени в законодателството на страната след проведения референдум са противоконституционни. Пендаровски пък защити тезата, че споразумението в Гърция е отлично, защото отваря вратите на Македония към Европа и света.

Северна Македония провежда президентски избори

Северна Македония провежда президентски избори

Първите избори след промяната в името на страната