За първи път във военния парад на 6 май в София ще участва и представителен блок на Армията на Република Македония, съобщиха от Министерството на отбраната.

Представителният полк от съседна Македония вече проведе съвместна репетиция за парада в неделя наред с българските военнослужещи.

Снимка 354518

Източник: БГНЕС

Участието на представителен блок на Армията на Република Македония в парада в София по повод 6 май е в знак на това колко са важни добрите междусъседски отношения. Това заяви министърът на отбраната на Македония Радмила Шекеринска, която по-рано днес се срещна с министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

"Смятаме, че това е добра инициатива, затова я поддържаме", допълни Шекеринска. От своя страна Каракачанов също определи това като знак за партньорство и сътрудничество.

Каракачанов похвали Македония, че е най-близо до влизане в ЕС

Каракачанов похвали Македония, че е най-близо до влизане в ЕС

Срещата с македонския му колега символична заради почитта към Гоце Делчев

По повод отбелязването на 140-та годишнина от Освобождението на България от турско робство на 3 март тази година в парада на 6 май ще се участват над 1 600 военнослужещи от Въоръжените сили на страната ни.

Военният парад ще започне от 10 часа на площад "Княз Александър I" в София. На него ще бъдат представени 52 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните и зенитно-ракетни войски, както и 14 вертолета и самолета на Военновъздушните сили.

Снимка 354472

Източник: БГНЕС

По традиция парадът ще бъде открит от вертолет "Ми-17" на Военновъздушните сили, носещ националния флаг на Република България. При изпълнението на Националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта. Във военния парад ще участват Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили, както и знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителните блокове. След представителните блокове на парада ще преминат в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната българска военна авиация.

Хеликоптери и бойни самолети тренираха в небето на София

Хеликоптери и бойни самолети тренираха в небето на София

На 6 май се очаква да дефилират представителни роти от трите вида въоръжени сили

Междувременно репетициите за парада продължават.

От МВР пък съобщиха, че във връзка с празниците и провеждането на масови мероприятия на територията на страната ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие.

Инспектор Дарин Димитров от отдел "Охранителна полиция" в ГД "Национална полиция" заяви, че вече е в хода прилагането на мерки, които да гарантират реда и спокойствието на гражданите в празничните дни. По думите му на местата, където се очаква масово събиране на хора, е предвидено засилено полицейско присъствие и няма да се допускат хора в явно нетрезво състояние.

Димитров предупреди още, че на такива места ще бъде ограничаван и достъпът на граждани с обемисти багажи, както и въоръжени лица.

По отношение на мерките за парада в София началникът на отдел "Охранителна полиция" в СДВР комисар Борислав Муеров уточни, че на 5 май, събота, всички улици, които водят към президентството, ще бъдат тампонирани с механизирана техника, за да се гарантира сигурността.

Снимка 354460

Източник: БГНЕС

Освен военния парад в столицата ще се проведат и редица съпътстващи мероприятия. Поради тази причина са взети всички необходими мерки и е създадена организация за охрана и опазване на обществения ред, гарантират от МВР.

"На 5 май от 18 часа пред президентството се организира музикално събитие на духовите оркестри, където ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове", каза още Муеров и допълни, че на всички мероприятия ще има допълнителни екипи.

Започват подготовките за военния парад на 6 май

Започват подготовките за военния парад на 6 май

Ще се изпълняват тренировъчни полети