Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че България работи активно за евроатлантическата интеграция на Македония.

По време на съвместно изявление след работна среща с министъра на отбраната на Република Македония Радмила Шекеринска, Каракачанов обясни, че страната ни силно подкрепя западната ни съседка в това начинание.

Армията на Македония се включва във военния парад на 6 май в София

Армията на Македония се включва във военния парад на 6 май в София

За първи път в историята

Македония е страната позитивно решила най-много проблеми сравнено с другите страни от Западните Балкани, заявили желание за членство в ЕС, похвали Каракачанов. Съседката ни е в най-напреднал стадий на своята подготовка за членство, стана ясно от думите му.

Според Каракачанов днешната среща е символична.

"На 4 май и в Македония, и в България почитаме един голям герой Гоце Делчев. Точно преди 115 години той загина за свободата на Македония и неговото дело се почита както в Македония, така и в България. Когато има нормален диалог и добри отношения, ние вече не спорим за тази дата, а говорим за други, по-сериозни неща. Защото за България е жизнено важно в Западните балкани да има мир, спокойствие и ред, а това може да стане само ако бъдат интегрирани в Европейския съюз", отбеляза министърът на отбраната.

Македония очаква скоро да си осигури дата за старт на преговорите с ЕС

Македония очаква скоро да си осигури дата за старт на преговорите с ЕС

Това заяви премиерът на Македония Зоран Заев

От думите на министъра на отбраната на Република Македония Радмила Шекеринска стана янсо, че утрешната среща на министрите на отбраната на ЕС е важна и за Западните Балкани.

Тя изказа благодарностите си към страната ни за подкрепата оказана на Македония.

"Благодаря за поддръжката, която правителството на Република България постоянно дава на Македония и за членството в НАТО, и за членството в ЕС. Това е много важна подкрепа, особено когато идва от нашия съсед", подчерта тя.

ЕК препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Македония
Обновена

ЕК препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Македония

Западните Балкани са Европа и скоро ще бъдат част от Европейския съюз

Шекеринска тълкува всичко това като доказателство, че подписаният Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Македония и България, не е останал само на хартия. "Ако погледнете само активностите в отбраната, ще видите, че този договор отвори много врати и инициативи", категорична бе тя.