Македония очаква скоро да си осигури дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Скопие ще ускори прилагането на реформите, необходими за влизане в съюза.

Това заяви премиерът на Македония Зоран Заев, цитиран от "Ройтерс".

Страната си спечели статут на кандидат през 2005 г., но предприсъединителните преговори са блокирани от Гърция заради дългогодишния спор за името на бившата югославска република.

Откакто пое властта през 2017 г., Заев засили усилията за разрешаване на спора с Гърция.

Атина също блокира членството на Македония в НАТО.

"Пред нас има конкретна задача. Никога не сме били толкова близо до получаване на дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС", каза Заев след среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

"Ние успешно работим за разрешаване на въпроса за името. Разрешаването на този въпрос ще отвори вратата към стартиране на преговори за членство в ЕС и присъединяване към НАТО", добави той.

Заев подчерта, че администрацията му ще "удвои" усилията за гарантиране, че реформите ще бъдат "по-ясни, конкретни и ефективни".

В последния си доклад за напредъка на държавите от Западните Балкани Европейската комисия препоръча ЕС да започне преговори за присъединяване с Албания и Македония. Всички страни членки на съюза трябва да одобрят препоръката.

ЕК препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Македония
Обновена

ЕК препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Македония

Западните Балкани са Европа и скоро ще бъдат част от Европейския съюз

Туск е в Скопие за среща на регионални лидери, включително президентите на Хърватия и Словения.