Европейската комисия препоръчва започване на преговори за членство с Македония и Албания.

Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурност Федерика Могерини на пресконференция.

"Казахме много пъти: Западните Балкани са Европа и скоро ще бъдат част от Европейския съюз", категорична е Могерини.

ЕК разпознава позитивни действия при прогреса на държавите от региона. Комисията продължава да работи по кандидатурите на Босна и Херцеговина и Сърбия.

Западните Балкани са стратегически регион за Европа, подчерта Могерини

Западните Балкани са стратегически регион за Европа, подчерта Могерини

Утре вечер Могерини ще посети няколко страни от региона

"Процесът на реформите в тези държави трябва да продължи", заяви Могерини, визирайки върховенството на закона, реформа на публичната администрация, институционална реформа, борба с корупцията и организираната престъпност.

Според Могерини перспективата за членство на тези държави е в общ интерес и ЕС ще продължи да подкрепя тези реформи, както със становища и препоръки, така и финансово.

По думите на върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика резултатите, които държавите от региона са постигнали, са изглеждали непосилни в началото на мандата на Комисията "Юнкер". Според нея държавите вървят в правилна посока.

"Предизвикателства винаги има - както в Европа, така и на Балканите. С общи усилия и подкрепа съм сигурна, че ще постигнем стабилност в региона", допълни Могерини.

Разговорите със Сърбия и Босна и Херцеговина продължават, "не защото Брюксел иска, защото хората от региона го искат", изтъкна тя. 

Припомняме, тази вечер Могерини тръгва на посещение в няколко страни от региона -Македония, Албания, Сърбия и Черна гора.

Юнкер предупреди за възможно завръщане на войната на Балканите

Юнкер предупреди за възможно завръщане на войната на Балканите

Ако страните в региона нямат надежда за присъединяване към ЕС

Темата коментира и еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан. Според него процесите на Западните Балкани текат динамично. ЕК всяка година през пролетта ще представя доклад за просперитета на тези държави.

"Радвам се, че Комисията окуражава Македония да започне преговори за членство", каза той.

"Вижда се, че има прогрес. Сега обаче е важно да се предприемат конкретни мерки за задържането на този прогрес", обясни още еврокомисарят и допълни, че иска да види от държавите от региона напредък откъм реформи в сферите на публичната администрация, организирана престъпност, корупцията, защитаването на малцинствата и други.

Според Хан докладът на ЕК за развитието на региона по пътя към ЕС като цяло е критичен и точен. Докладът също така бил и градивен и позитивен. Прогресът зависил от успехите на всяка държава поотделно.

"Няма пряк път към ЕС", отсече Хан.

По думите на Хан разширяването на ЕС е една от най-успешните политики на ЕС. Това е политика от обща отговорност.

На срещата за Западните Балкани в София фокусът ще бъде поставен към свързаността на държавите от региона. Трябва да се подобри свързаността и икономическото сътрудничество, защото вървели ръка за ръка.

"Трябва да се подобри инвестиционният климат. Притесняваща е голямата безработица в региона. Това не е в интерес на ЕС", отчете Хан.

Относно Турция Хан заяви: "Притеснявам се, че трябва да кажа, че Турция държи прав курс против ЕС и правата на човека."

ЕС не веднъж е казала на държавата, че трябва да работи в посока спазването на основните човешки права и свободи.

Въпреки това Турция остава ключов съсед и партньор на ЕС. Общността ще продължава и да поддържа политиките си за подпомагане на Турция за справяне с проблема с имигрантите.

Борисов: Всички знаем, че Турция няма да се присъедини към ЕС

Борисов: Всички знаем, че Турция няма да се присъедини към ЕС

С инфраструктура Борисов прави нещо добро от "барутния погреб" Балкани

"Вие казахте, че държавите от Западните Балкани винаги са в Европа и скоро ще бъдат в ЕС. А Турция в Европа ли е", запита турски репортер.

В отговор на това Могерини обясни, че Турция несъмнено е в Европа и със сигурност е кандидатка за членство в ЕС.

Нещата обаче седяли по различен начин.

"Турция е ключов партньор на ЕС. Освен, че е кандидат, страната се намира и в стратегически регион", обясни Могерини.

Тя обаче допълни, че ЕС и Турция имат много различия. По думите ѝ стъпките към разширяването на ЕС трябва да се предприемат много внимателно. "Нямаме отворени нови глави с Турция. Интересно ми е какъв отговор ще получите на този въпрос в Анкара", отсече тя.

На въпрос как ЕК ще убеди Съвета и най-вече големите членки за приемането на Македония и Албания в ЕС, Могерини обясни, че "ЕК няма да убеждава. Ние сме отделни структури, институции."

Според нея докладът на ЕК много ясно индикира, но и критично, че ситуацията в региона се променя, резултатите започнали да идват.

"Посланието днес е окуражаване към държавите да продължат с реформите. Задържането и задълбочаването на реформите е ключово за прогреса", смята Могерини.

В същото време българското външно министерство е особено удовлетворено от препоръките на ЕК да започнат преговори за присъединяване на Албания и Македония.

Премиерът Бойко Борисов, правителството и дипломатическата служба на Република България работиха за това през последните месеци, отбелязва ведомството в декларация.

Министерството на външните работи на Република България приветства навременното публикуване на пакета "Разширяване" на Европейската комисия и на докладите за напредъка на отделните страни. Тези документи са изключително важни за успешното реализиране на целите на Българското председателство на Съвета на ЕС по отношение на Западните Балкани, а именно постигането на конкретни стъпки напред в тяхната европейска интеграция, допълва се още.

Макрон усеща Европа като пред гражданска война

Макрон усеща Европа като пред гражданска война

Пред евродепутатите Макрон описа основните предизвикателства

Доволни сме от значението, което се придава на добросъседските отношения и от високата оценка за Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония, се казва още в декларацията.

Въз основа на тези доклади, България ще внесе проект на Заключения на Съвета, потвърждаващ значението на политиката на разширяване на ЕС като ключов инструмент за мир, стабилност, сигурност, просперитет и дълбочинна трансформация на обществата в страните-кандидати и потенциални кандидати за членство. Заключенията следва да бъдат приети през юни от Съвета "Общи въпроси".

Преди това лидерите от ЕС ще обсъдят как да помогнат на страните от Западните Балкани да ускорят реформите и да засилят връзката си със Съюза с конкретни допълнителни инициативи - за засилване на върховенството на закона, сигурността и миграцията, социално-икономическото развитие, транспортната и енергийната свързаност, дигиталния дневен ред и отпадането на роуминга, както и добросъседските отношения, заключават от Външно.