Западните Балкани са стратегически регион за Европа, може все още всички страни от региона да не са част от ЕС, но все пак са част от Европа. 

Това заяви върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини преди срещата на върха на външните министри от общността в Люксембург.

Тя подчерта, че на срещата ще се обсъди по-доброто сътрудничество със страните от Западните Балкани с цел развитие и просперитет на региона, информира МИА. 

Утре вечер Могерини ще посети няколко страни от региона като Македония, Албания, Сърбия и Черна гора.

Разговорите за региона в рамките на днешната среща на външните министри са в рамките на подготовката на срещата за Западните Балкани в София на 17 май. Преди дни обаче стана ясно, че някои страни от региона обмислят да бойкотират срещата заради участието на косовския президент Хашим Тачи в нея.

Сърбия, Румъния, Испания и Кипър не признават самостоятелното съществуване на Косово. Иначе целта на срещата в София е да се излезе с декларация, че интеграцията на Западните Балкани минава през свързаност- транспортна, дигитална, културна.

Румъния, Кипър и Испания бойкотират срещата на върха в София заради Косово?

Румъния, Кипър и Испания бойкотират срещата на върха в София заради Косово?

Испания, Румъния и Кипър са близо да прибягнат до План Б