Всички знаем, че Турция няма да се присъедини към ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов след шестата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която се проведе в Унгария.

Според Борисов държавите членки на ЕС трябва да мислят за едно подобно на Брекзит стратегическо споразумение, което да бъде сключено с Турция. "Едно такова споразумение може да уреди всичките спорни теми и да гарантира южния фланг на НАТО", заяви още Борисов.

Двустранните отношения, ЕС и НАТО обсъдиха Борисов и Ердоган

Двустранните отношения, ЕС и НАТО обсъдиха Борисов и Ердоган

Коментиран беше ходът на изграждането на интерконекторните връзки

"И Виктор се смя на моите думи, подкрепяйки ги, че от една страна Турция е неприемлива за Европа, но в същото време спиме спокойно, че тя ни пази гърба от юг", допълни премиерът.

Според Борисов когато има строителство, има и мир. По думите му форумът по инициативата "16+1", чиято цел е задълбочаване на търговското и икономическо сътрудничество между държавите от Централна и Източна Европа и Китай, може само да донесе инвестиции в инфраструктурни проекти, което ще донесе мир на Балканите.

Борисов беше категоричен, че с такива проекти коренно ще се промени ситуацията на Балканите - "от барутен погреб, от място на етнически противопоставяния и войни, може да стане нещо много добро".

Според Борисов българското домакинство на форума "16+1" идва с оглед на това, че страните от Централна и Източна Европа отчитат, че сега България е в подем и че има възможност за активна работа в региона.

Премиерът сподели и че е коментирал с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан теми като председателството на България в Съвета на ЕС, кохезионната политика, форматите за намиране на допълнителни инвестиции и други. Стана ясно и че двамата са обсъдили и Източното партньорство и отношенията с държави като Грузия, Армения, Азербайджан, Беларус, Молдова и други. "Важно е да бъдат с нас на масата за преговори за големите инфраструктурни проекти, защото това са ни не само съседи, но и дават възможност да е мирен и спокоен региона".

Борисов: По-добре е да сме на един съвет, на една маса

Борисов: По-добре е да сме на един съвет, на една маса

Русия не е от държавите, които се плашат

Относно очакваните инвестиции от Китай Борисов заяви, че страната ни вече е обсъждала сътрудничество с Китай в секторите земеделие и инфраструктура. По думите му Китай активно говори за инвестиции за транспортния коридор Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе.

"... И винаги завършвам: Да живее "Хемус"! Трябва да направим магистрала "Хемус", защото тя е жизнено важна за всичките тези проекти за Северна България", добави Борисов.

Орбан посреща Борисов в Будапеща на форума за сътрудничество с Китай

Орбан посреща Борисов в Будапеща на форума за сътрудничество с Китай

Премиерът води българската делегация в шестата Среща на държавните и правителствени ръководители