България и Гърция се договориха за разширяването на обхвата на мултимодалния транспортен коридор между двете държави, който свързва пристанищата Варна, Бургас, Кавала и Александруполис. Това стана ясно след срещата на транспортния министър Ивайло Московски с гръцкия му колега Христос Спирдзис.

На срещата беше прието и предложението към съвместния проект да бъде включена и връзка с пристанището в град Русе. Предложението беше от българската страна, като по този начин ще се постигне пълна мултимодалност на коридора, в който ще участват пътен, железопътен, морски и речен транспорт, както и пряк път до държавите по поречието на река Дунав.

От своя страна гръцкият министър предложи включването и на жп връзката в рамките на коридора с пристанището в Солун. По думите на Спирдзис по този начин ще се достигане до по-големи търговски пазари.

Московски и Спирдзис обединиха около позицията, че това е проект с висока добавена стойност. Очаква се проектът да привлече големи инвеститори от Близкия и Среден Изток, Китай, Русия и други.

Ципрас и Борисов свързват с жп линия Бургас и Александруполис

Ципрас и Борисов свързват с жп линия Бургас и Александруполис

Акцентът е бил върху сътрудничество в енергийната сфера

Министрите предвиждат и съвместна среща с еврокомисара по транспорт Виолета Булц. На срещата те ще поискат създаването на съвместна проектна компания, чрез която двете държави да кандидатстват за финансиране.

Постигнатата обща позиция относно този проект може да означава, че България и Гърция в кратки срокове ще подпишат Меморандум за разбирателство за изграждането на коридора Русе - Варна - Бургас - Александруполис - Кавала - Солун.

В заключение Спирдзис посочи, че Гърция ще подкрепи България по време на Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г.