Засилване на сътрудничеството в областта на туризма, транспорта и енергетиката.

За това се договориха премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас по време на съвместно правителствено заседание в резиденция "Бояна". След близо 5 часа чакане журналистите бяха осведобени на брифинг за постигнатото по време на разговорите.

Премиерът Ципрас заяви, че сътрудничество в енергийната сфера е централно. Той каза още, че се обмисля възможността за създаване на нови коридори за транспортиране на природен газ и визира интерконектора Гърция – България като основна точка, която ще укрепи позицията на двете страни на енергийната карта с многостранни ползи.

В Гърция ние вече преразглеждаме и „Бургас – Александруполис” със създаването на един хъб и днес с премиера подчертахме възможността да бъдат оползотверени тези възможности”, заяви Ципрас.

Той посочи, че е подписаната Спогодба за енергийното сътрудничество потвърждава значението на това сътрудничество. По думите му е необходимо да бъдат свързани Александруполис като пристанище на Средиземно море и Бургас – на Черно море посредством засилване на сътрудничеството в сферата на транспорта.
Гърцкият премиер изтъкна, че ще бъде пусната и една жп линия, с която ще бъдат свързани двете морета.

„Ние преживяваме едновременно три кризи – едната е икономическата, засегнала както Гърция, така и България, бежанската криза и кризата на сигурността”, заяви Ципрас и посочи, че чрез сътрудничество се надява нашите две страни да останат незасегнати от кризата в сигурността. Той визира и последните събития в съседна Турция.

Ципрас постави въпроса и за разливането на Марица, която ежегодно прелива и залива техни територии. Според него е необходимо да бъдат взети мерки за спиране на тези разливи чрез преждевременно сигнализиране.

Премиерът Борисов от своя страна се ангажира с решаването на този проблем. „Разговаряхме за туризма и отбелязахме, че има много голямо нарастване на броя на българите в Гърция и обратно гърци, които идват за туризъм в България. Един своеобразен рекорд е поставен на български туристи в Северна Гърция.
Очаква се броят им да надхвърли един милион.

Гръцките туристи традиционно посещават България през зимните месеци, но има и през лятото. Договорихме се, че трябва да потърсят нови полета на търговски обмен на хранителни продукти и на селскостопански продукти”, каза още Ципрас.

България и Гърция ще търсят европейско финансиране за транспортната връзка между Бургас и Александруполис. Подробности по проекта даде министърът на транспорта Ивайло Московски след съвместното българо-гръцко правителствено заседание.

Той уточни, че на практика това ще е транспортна жп връзка между Черно и Егейско море. „Колегите от гръцка страна работят по техния коридор, който е от Солун  до Александруполис и от там до Свиленград, където пък ние вече имаме изградена оперативна съвместимост с гръцките железници”, коментира Московски. Очаква се на наша територия коридорът да минава по трасето Свиленград - Симеоновград - Нова Загора - Карнобат  - Бургас.

Министър Московски обясни, че освен транспортна връзка е предвидено изграждането на два големи логистични центъра – това са  интермодалните терминали Александруполис и Бургас.

Очаква се работна група между двете транспортни министерства – България и Гърция - да започне работа през септември. В нея ще участват представители на морската администрация и на железниците.

„След това на базата на тази среща с колегата от гръцка страна ще отидем до Брюксел за да видим дали такъв проект има място като финансиране по Плана Юнкер”, коментира министър Московски. Транспортният ни министър посочи обаче, че имаме да работим още по жп отсечката Карнобат – Бургас.