Европейският парламент иска да възнагради "Източните партньори" за проведените реформи, обявиха от законодателния орган.

Срещата на върха през ноември между ЕС и Източното партньорство трябва да проправи пътя към доверителен фонд и да предложи възнаграждение за извършените реформи.

Евродепутатите приветстваха значителния напредък, постигнат от последната среща на върха на Източното партньорство (ИП) в Рига през 2015 г. насам. Те посочиха, че някои от страните са постигнали значителни реформи и че Грузия, Украйна и Молдова вече се ползват със свободна търговия и безвизов режим на пътуване с ЕС.

Те също така подкрепят ясни критерии за бъдещо сътрудничество, подчертавайки, че няма да ратифицират по-нататъшни споразумения на ЕС с държави, които не зачитат ценностите на ЕС или застрашават защитници на човешките права и журналисти.

За следващата среща на върха, която ще се състои в Брюксел на 24 ноември, евродепутатите препоръчват:

създаването на доверителен фонд за Украйна, Грузия и Молдова. Той трябва да се съсредоточи върху частни и публични инвестиции в социалната и икономическата инфраструктура;

създаване на модел "ИП+" за участващите страни, които са постигнали значителен напредък в реформите, свързани с ЕС. Това е с цел да им се предложи възможност присъединяване към митническия, енергийния, цифровия съюз или дори шенгенското пространство, както и премахване на тарифите за роуминг услуги;

подкрепа на икономическите реформи, които имат за цел премахване на монопола, ограничаване на ролята на олигарсите, предотвратяване на пране на пари и данъчни злоупотреби;

поддържане на колективен натиск върху Русия за разрешаване на конфликтите в Източна Украйна, окупираните територии на Абхазия и Южна Осетия и Приднестровието;

подкрепа за разполагане на въоръжената полицейска мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Източна Украйна.

Резолюцията беше приета с 519 гласа "за" срещу 114 "против", 47 "въздържал се".

Източното партньорство е създадено през 2009 г., за да задълбочи политическите и икономическите взаимоотношения между ЕС и шестте източноевропейски партньори: Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.