Повечето основни хранителни стоки и плодове поскъпват, докато цените на зеленчуците намаляват на борсите в България през изминалата седмица. Това показват данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предава БТА.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро, се повишава с 0,26% до 2,327 пункта, спрямо 2,321 пункта седмица по-рано.

Цената на кашкавал "Витоша" се увеличава с 0,43% и достига 18,07 лв. за килограм, докато кравето сирене поевтинява с 1,20% до 12 лв. за килограм. Киселото мляко с масленост над 3% поскъпва с 2,17% до 1,41 лв. за кофичка от 400 грама, а прясното мляко се търгува с 1,38% по-скъпо - по 2,35 лв. за литър. Кравето масло (125 грама) също отчита ръст от 0,76% и се продава по 3,18 лв. за брой. Цената на яйцата (размер М) се повишава с 4,71% до 0,40 лв. за брой, а замразеното пилешко месо - с 0,37% до 7,09 лв. за килограм.

Сред основните сухи храни оризът поскъпва с 1,20% до 3,37 лв. за килограм, зрелият фасул - с 1,55% до 4,20 лв., докато лещата поевтинява с 0,34% до 4,10 лв. Брашното тип 500 поскъпва с 0,68% до 1,49 лв., а олиото - с 3,64% до 3,30 лв. за литър. Захарта също е нагоре с 1,10% и се търгува по 1,83 лв. за килограм.

При плодовете най-осезаемо е поскъпването на ябълките - с 6,90% до 2,51 лв. за килограм, и на гроздето - с 4,10% до 3,30 лв. за килограм. Бананите запазват почти същата цена - 2,81 лв. за килограм, с минимално повишение от 0,07%. Поевтиняват портокалите - с 5,87% до 2,77 лв. за килограм, и лимоните - с 0,80% до 3,71 лв.

При зеленчуците тенденцията е смесена. Поскъпват тиквичките - с 29,87% до 2,20 лв. за килограм, зелените чушки - с 10,87% до 2,08 лв., и краставиците - с 6,24% до 3,27 лв. Останалите зеленчуци поевтиняват: доматите с 6,34% до 2,72 лв. за килограм, червените чушки с 1,05% до 2,27 лв., картофите със 6,93% до 0,94 лв., зелето със 7,66% до 0,94 лв., морковите с 2,44% до 1,13 лв., а зрелият лук кромид с 3,20% до 1,03 лв. за килограм.

Според ДКСБТ колебанията в цените се дължат основно на сезонната динамика на предлагането, както и на нарастващите транспортни и енергийни разходи, които продължават да влияят върху крайните стойности на основните хранителни продукти.

Скок в цените на пшеницата и царевицата в САЩ

Скок в цените на пшеницата и царевицата в САЩ

Европейските цени на пшеницата останаха стабилни