Като че ли отново избухна гражданска война в Европа.

С такова усещане френският президент Еманюел Макрон обясни ситуацията в Европейския съюз пред Европейския парламент.

Меркел поиска ускорени реформи в ЕС

Меркел поиска ускорени реформи в ЕС

Ние ще намерим съвместни решения с Франция до юни

Френският държавник сравни политическото разделение в Европа с гражданска война и предупреди срещу разрастващия се антилиберализъм на континента.

Пред евродепутатите Макрон описа основните предизвикателства, пред които се изправя ЕС.

Снимка 351134

Източник: ЕПА

Според него трябва да мислим в специфична обстановка, която прави отговорността още по-голяма - обстановка на разделения и съмнения в рамките на ЕС. Френският лидер припомни, че напускането на Великобритания продължава да се обсъжда. Освен това, допълни френският държавен глава, се пораждат и съмнения в много европейски страни, които водят до усещания, че се подкопават основите на ЕС.

По думите на президента на Франция геополитическите събития в света в момента придават все по-голяма отговорност на ЕС. Той визира конфликтите в Близкия изток и отношенията между САЩ и Русия.

Снимка 351133

Източник: ЕПА

"В момент сме пред голяма промяна, свързана с цифровизацията, климата и последиците от климатичните промени. Това поставя под въпрос устоите на промишленото ни общество, което е създало мира", подчерта той. 

Според Макрон в Европа се появява страх, а това, от което се нуждае Общността е баланс и отговорност. "Това е специфична отговорност. Не трябва да се правим, че дискусията не е специфична", категоричен е Макрон.

Президентът на Франция заяви, че има две основни виждания и притеснения за развитието на Европейския съюз. Първо - ако европейците тръгнат по грешния път и решат да се откажат от демокрацията и нейните постижения. В този случай Европа ще се отклони от пътя, за който толкова много се е борила. Второ - Европейският съюз има нужда от нов европейски суверенитет и общоевропейска идентичност, с които красноречиво да се заявява, че ЕС ще може да закриля гражданите си и да се бори срещу техните безпокойства.

Снимка 351131

Източник: ЕПА

"Няма съмнения, че в настоящия свят европейската демокрация е нашият шанс. Не трябва да се отказваме от нея - тя е нашата самоличност, която уважава индивида, малцинствата и основните права. Не искам да се установява илюзията, че континентът отива към пропастта на национализма, че демокрацията е осъдена на безпомощност", обяви френският президент. 

Според Макрон свободата освобождава индивида, а ЕС показва това със своите мирно избрани и обединени представители в ЕП, въпреки техните различия.

"Това е единственият по рода си модел в света. Това е богатство. Ние сме поели всички рискове и сме прекосили най-лошото, за да постигнем това днес", заяви Макрон и допълни, че е време европейците да погледнат на ЕС като велика сила, която заслепява със своята ефективност - икономическа, геополитическа и социална.

В тази връзка държавният глава на Франция заяви, че е време в ЕС да се създаде нов общоевропейски суверенитет.

"Разбира се, има разделения в страните, но отвъд това демокрацията ни е единствена. Самоличността на ЕС е демокрацията, свободата. Това е култура. Европейският модел не е абстрактен, нито закърнял", допълни той. 

По думите на Макрон именно тази култура трябва да бъде основа за благоденствието на ЕС и трябва да се предаде към младите поколения на съюза, така че те да не забравят трудните битки, които са проведени за постигането и отстояването на европейската демокрация.

Според Макрон създаването на такъв суверенитет минава и през много важни за ЕС политики като бежанската криза, данъчното облагане, цифровизацията, реформата в икономическия и паричен съюз, защита на авторските права и творческата дейност.

"Някои смятат, че говорим за една прокълната Европа, която се отклонява от своята отговорност. Твърди се, че народите вече не искат ЕС. Много по-удобно би било да разводним народите и да засилим техните страхове - да рушим, вместо да градим", отсече Макрон и допълни, че национализмът и популизмът водят към безизходица.

По думите му, за да постигнем ЕС на народите, трябва да черпим от извора на демокрацията.

"Днес не може да продължим да работим като вчера", посочи още Макрон и допълни, че по този начин ЕС само се самозаблуждава - по този начин няма да се разреши нито един проблем.

Президентът на Франция призова да се направи оживена дискусия и кампания преди изборите за новия европарламент през пролетта на 2019 година, така че да гласуват възможно най-много европейски граждани.

Макрон смята, че ЕС не трябва да приема нови членове, докато интеграцията не се задълбочи и не бъдат приети реформи.

Държавният глава на Франция също предложи създаване на европейски фонд за подпомагане на общините в ЕС да приемат бежанци в опит да се разреши един от най-сложните политически въпроси в Общността.

Предлагам създаването на европейска програма, която финансово ще подпомага местните общини, които приемат и интегрират бежанци, разкри той.

Юнкер предупреди за възможно завръщане на войната на Балканите

Юнкер предупреди за възможно завръщане на войната на Балканите

Ако страните в региона нямат надежда за присъединяване към ЕС

"Истинската Франция се завръща!" Така председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер реагира на речта на френския президент. Юнкер обеща подкрепата на ЕК във всички негови действия. "ЕС е една цялост и не може да бъде противопоставян", посочи той.

Юнсер благодари за подкрепата на Макрон за инициативите на ЕК за засилване и обединяване на Европа. "Пропастта, която разделя Европа на изток и запад трябва да бъде запълнена със съвместната преоткрита амбиция", каза Юнкер.

"Европейският парламент отдавна чакаше да дойде проевропейски френски президент", заяви от своя страна и Манфред Вебер, лидер на ЕНП в парламента. "Трябва да убедим европейците, че имат нужда от Европа, за да опазим границите, сигурността, икономическото възстановяване и може да разчитат на подкрепата на ЕНП", допълни той.

За да бъде постигната тази цел, той препоръча конкретни проекти и ценности - "най-добрият начин е да убедим гражданите". Вебер постави диагноза на слабостта на ЕС - "хората не се чувстват достатъчно част от процеса - те усещат Европа като външна сила, а не като процес, от който са част". По думите му "лекарството" за това може да бъде промяна в начина, по който се избира председател на Европейската комисия.

Според него председателят на ЕК трябва да се избира от ЕП, а еврокомисарите - от гражданите на държавите членки на ЕС. Вебер заяви, че еврокомисарите трябва да се наричат министри, а председателят на ЕК - министър-председател на ЕС.