България ще изпрати делегация в САЩ, която да преговаря за придобиването на нов тип боен самолет за Българската армия.
Делегацията тръгва към САЩ след Гергьовден, на 7 май, вторник. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Делегацията на страната ни ще се води от заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.
С него оттатък океана заминават още командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков и специалисти от ВВС, както и представители на министерствата на финансите и на икономиката.

Очаква се през месец май да започнат преговорите за Ф-16

Очаква се през месец май да започнат преговорите за Ф-16

Росен Плевнелиев призова за пълноценна интеграция в НАТО

"Указанията са много ясни - да се придържаме към цената, фиксирана от парламента, без това да намалява способностите на самолетите, които трябва да закупим", заяви Каракачанов.

По думите му делегацията ще бъде натоварена със задачата да повдигне темата за това новите ни изтребители да бъдат изплащани на вноски. Министърът посочи, че ще бъде оптимално плащането да се направи на няколко равни вноски, "за да не ни затрудни наведнъж".

"Видяхте, че премиерът декларира, че парите ги имаме и са заделени, но е по-добре да бъдат изразходвани на няколко вноски, а не еднократно, защото това би ни затруднило при реализирането на други проекти или за поддръжката на съществуващата техника", каза още Каракачанов.

Нови поръчки на F-16 ускоряват доставките за България

Нови поръчки на F-16 ускоряват доставките за България

Очакваме първия български F-16 през 2022 г.

Той коментира и намерението на "Локхийд Мартин" за допълнително сътрудничество. Страната ни ще предложи в Долна Митрополия да бъде създаден център за обучение на пилоти, който да бъде свързан с предстоящото възстановяване на военновъздушното училище там.

"Нещата се движат в правилна посока. Ще ми се темповете да бъдат по-ускорени, но както се казва - според възможностите. Спрямо предишни години все пак се прави нещо значимо", увери Каракачанов.

Откриха завода, където се очаква да бъдат изградени изтребителите Ф-16 за България

Откриха завода, където се очаква да бъдат изградени изтребителите Ф-16 за България

Бахрейн стана първият клиент за Ф-16 Блок 70 през юни 2018 г