Парламентарната комисия по отбрана подкрепи единодушно предложението на правителството в Долна Митрополия да бъде открито Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски".

Предложението на кабинета се базира на проект, който е положително оценен от Националната агенция за оценяване и акредитация.

Новото висше военно училище се създава на базата на факултет "Авиационен" в структурата на Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново.

Правителството прие да се открие Военновъздушно училище

Правителството прие да се открие Военновъздушно училище

То ще бъде в град Долна Митрополия

"Без училище няма Възраждане." Това заяви председателят на комисията Константин Попов. По думите му ако искаме военновъздушните ни сили да имат бъдат, трябва да има училище.

"Ако искаме това училище да бъде достатъчно съвременно, смятам, че имаме необходимия капацитет да го развиваме. Смятам, че имаме необходимия капацитет да привличаме за обучение и граждански лица за гражданската авиация, но аз смятам, че това е една прекрасна стъпка и отваря широко вратите за модернизация на българските Военновъздушни сили", допълни Попов.

На заседанието присъстваше генерал-майор Цанко Стойков, командир на ВВС. Той приветства решението и увери, че въздушните ни сили ще продължат да осигуряват и подкрепят всички усилия на колегите им от бъдещето Военновъздушно училище за тяхното нормално функциониране и развитието на всички центрове в страната.

Пилоти демонстрираха умения в небето над Долна Митрополия

Пилоти демонстрираха умения в небето над Долна Митрополия

По повод Международния ден на авиацията и космонавтиката