С Висшето военновъздушно училище имаме възможност да възстановим статута на България като страна, която обучава и дава възможност да се усвоява тази сложна, но много благородна професия - авиационната. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Долна Митрополия по повод днешния празник на авиацията и космонавтиката.

Той благодари за подкрепата за възстановяването на училището, която е получил от ръководството на ВВС, както и от местната общественост в Плевен и региона.

От вас искам да имате същия хъс, вяра и любов към България, които имаха първите наши бойни летци, и същата воля и желание за победа, които имаше първият наш космонавт. С тези думи Каракачанов се обърна към курсантите и преподавателите от Факултет "Авиационен".

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

В музея в Пловдив представят изложба "България и Космосът"

От своя страна командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стоков увери, че се прави всичко възможно, за да се съхрани и развие авиационният потенциал на страната ни. С гордост можем да обърнем поглед назад, тъй като България има значим принос за развитието на авиацията и космонавтиката в глобален мащаб, изтъкна той.

Каракачанов посочи, че има все по-голям интерес към обучение във военните висши учебни заведения. Той обаче обясни, че много от военните специалности изискват сериозни познания, поради което ниското ниво на подготовка в средните училища се оказва съществен проблем.

Запитан за ситуацията в Габрово военният министър бе категоричен, че няма място за саморазправи и за създаване на излишно напрежение.

Откритият летателен ден започна с преминаването на два самолета МиГ-29 от авиобазата в Граф Игнатиево. На учебните самолети "Пилатус" и L-39 курсанти и инструктори изпълниха сложни маневри, които са част от тренировъчните им програми.

Борисов обеща Военновъздушно училище за парада на 6 май

Борисов обеща Военновъздушно училище за парада на 6 май

Да бъде възстановено Военновъздушното училище в Долна Митрополия