Втори протест се проведе в Габрово вчера, предадоха "Нова", БНР и "24 часа". Протестиращите отново се събраха на площад "Възраждане". 

Хиляди габровци са се включили в демонстрацията, като има данни и за сблъсъци и ранени, въпреки заявките за мирна демонстрация. 

Градът остава под засилено полицейско присъствие. 

При протестиращите са отишли вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на Габрово Таня Христова и шефът на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски.

Те са били посрещнати с викове "циганите вън", "оставка" и освирквания. Хората са поискали местната власт да накара малцинствата да пращат децата си на училище и да работят.

Те не одобряват и мярката за събаряне на необитаемите къщи, вместо да настанят нуждаещи се семейства да живеят в тях. 

От Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" разпространиха съобщение, според което 70 ромски деца са били спрени от училище в Габрово заради случая. 

Причината е страх сред родителите за живота на тези деца след сблъсъците. 

Снимка 417653

Източник: БГНЕС

Габрово е един от градовете с най-малко роми. Според преброяването от 2011 г. едва 343 от общо 55387 живеещи в града се определят като роми. Дори към тях да добавим част от самоопределилите се като турци 473 граждани, това не променя факта, че от сто габровчани само един е от ромски произход. Налице е и фактът, че в Габрово няма ромска махала. Представителите на общността живеят в различни части на града, като няма голямо струпване, подобно на други градове. Част от семействата са настанени в общински жилища - също в различни части на града, пише още в съобщението.

Чрез тези данни те призовават да се чуе и другата страна в конфликта и да не е отразява едностранчиво чрез насаждане на омраза към определен етност. 

Припомняме, че напрежението в Габрово дойде, след като трима роми пребиха продавач в денонощен магазин в Габрово заради забележка.

Полицията задържа отговорните. Съдът ги остави в ареста.

Случаят предизвика сериозно напрежение в областния град - стотици жители излязоха на протест и даже се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие и ромската махала, където нанесоха щети по няколко къщи.

Общините поправиха Каракачанов за Габрово

Общините поправиха Каракачанов за Габрово

Искат да има Общинска полиция

По този повод по-рано днес военният министър Красимир Каракачанов свика среща на в МС, на която увери, че ситуацията в Габрово е овладяна.

По думите му нямало политическо вмешателство в недоволството на хората. Според него местната власт трябва да бъде много по-наблюдателна и активна в подобни процеси.

Изказване направи и вицепремиерът Томислав Дончев, според който напрежението в Габрово е факт и не бива поради политическо лицемерие това да се отрича.

Случаят пък стана повод за коментар от страна на лидера на "Воля" Веселин Марешки, според който скандалът в Габрово е инсценировка, за да се вдигне "позасъхналият" рейтинг на Каракачанов. Той настоя военният министър да се извини на целия български народ.

Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) изрази своето категорично несъгласие с думите на вицепремиера Каракачанов за случая в Габрово и създалото се там напрежение.

Оставиха в ареста тримата нападатели от Габрово

Оставиха в ареста тримата нападатели от Габрово

Тримата ще бъдат преместени във Велико Търново

Сдружението на общините се хваща за думите на Каракачанов, че "Местната власт трябва да започне да си върши работата и... да сигнализира полицията да се вземат предварителни мерки".

Според НСОРБ правомощията на кметовете според законите в Република България позволяват на местните власти единствено да констатират проблемите, свързани с реда и сигурността. Като основни административно-териториални единици общините към момента нямат законово определени правомощия по опазване на обществения ред в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), обясняват от сдружението.

Малко след това стана ясно и че тримата роми остават в ареста за постоянно.

Спрямо тях са повдигнати обвинения за побой и нанесяне на лека телесна повреда.